Pont a veszélyeztetett idősek számára nem ajánlják a hamarosan bevetendő vakcinát

Másoknak viszont bőven jut.

Hirdetés

A leghatározottabban nem úgy halad a koronavírus elleni oltási kampány, ahogy azt tavaly elképzeltük és reméltük: miután eddig az Európai Bizottság tárgyalásai nyomán megvásárolt vakcinák szállítása akadozott, a harmadik oltóanyagot nem feltétlenül javallják mindenkinek.

Az oltási kampányért felelős testület közölte ugyanis, hogy a brit-svéd AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcinát csak a 18 és 55 éves életkor közötti korosztályoknak ajánlja.

Ráadásul a két oltás – lévén hogy ez a vakcina is kétfázisú, az első után szükséges egy emlékeztető vakcina beadása is – között nyolc hét telik majd el.

Igaz, ez még csak nem is a maximum, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása szerint ugyanis ez az időszak 4 és 12 hét közötti lehet.

Vagyis miközben a legveszélyeztetettebb csoportokba éppen az idősek tartoznak, pont számukra nem ajánlják ezt az oltóanyagot.

Az ok: az európai illetékesek szerint nem áll rendelkezésre elegendő adat arról, hogy 65 év felett is hatékony a brit-svéd érdekeltségű gyógyszercég oltóanyaga.

Ezért aztán Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában és Dániában csak 65 éves kor alatt, Olaszországban és Máltán pedig csak 55 év alatt ajánlják a használatát – ez utóbbi példát követi Románia is.

A hollandok például arra hivatkoznak, hogy noha a vakcina 65 éven felüli emberek számára is megfelelő, figyelembe kell venni azt is, hogy az immunrendszer az életkor előrehaladtával gyengül.

A másik két vakcinát, a Pfizer-BioNTech és a Moderna által gyártottat továbbra is megkapja mindenki, aki az eddig rendelkezésre álló oltópontokba iratkozott fel.

Hirdetés

Február 15-étől viszont 180 új oltópontot nyitnak az országban, amelyekben az AstraZeneca vakcináját vehetik majd fel a jelentkezők – ez azt jelenti, hogy hamarosan ezekbe az oltópontokba is lehet majd időpontot foglalni.
A cég az első negyedévben összesen 1,3 milliót szállít le belőle, februárban 800 000, márciusban pedig 500 000 adagot.

Az AstraZeneca vakcina szaporodásra képtelenné tett adenovírus vektor platformot használ, amelynek mindkét részoltása egyforma, amely közvetíti a sejtek számára a koronavírus adatait, és amely hatására az immunrendszer ellenanyagot termel.

Az oltást nyolc és tíz dózisos flakonokban forgalmazzák, amelyek 2 és 8 Celsius-fok között hat hónapig őrzik meg stabilitásukat.

A vakcinát csak intramuszkulárisan szabad beadni, az alkalmazási előírás szerint.

Az elosztás hőmérséklet-ellenőrzés mellett, szabványos módszerekkel történik, hűtőkocsikban, konténerekben és hűtött dobozokban.

Az Európai Gyógyszerügynökség 2021. január 29-én javasolta az AstraZeneca által kifejlesztett COVID-19 elleni védőoltás feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását. Az AstraZeneca vakcina a harmadik COVID-19 elleni védőoltás, amely rendelkezésre áll az Európai Unió tagállamaiban, beleértve Romániát is.

Hirdetés