Nyolc évig tartott, de most már biztos: Victor Ponta plagizált

Jogerős ítélet született róla.

Hirdetés

Sokan már biztosan meg is feledkeztek róla, hogy Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori szépreményű elnöke és miniszterelnöke csúnya plágiumügybe keveredett még nyolc évvel ezelőtt, amikor a Nature című tudományos kiadvány arról írt: a nemzetközi jog témájában írt doktori disszertációjának jelentős része plágium.

Nos, most a legfelsőbb bíróság ismét eszünkbe juttatta, kimondta ugyanis, hogy tényleg plagizált, ezért joggal veszítette el a doktori címét.

Egy időben ez volt az egyik legfőbb közéleti téma, olyannyira, hogy Ponta 2014-ben bejelentette: lemond a doktori címéről, hogy aztán egyszer majd ismét nekifusson a megszerzésének.

Aztán kiderült: az ígéret szép szó, de a doktor még szebb, ezért aztán amikor az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) 2016-ban megállapította, hogy valóban plágiumról van szó, és ennek nyomán Mircea Dumitru akkori oktatási miniszter visszavonta a doktori címét, Ponta bírósági kereset révén próbálta meg érvényteleníttetni a miniszteri döntést.

Ennek az ügynek a végére került most pont: a legfelsőbb bíróság hétfőn jogerősen elutasította Ponta kerestetét, amelyben a miniszteri rendelet megsemmisítését kérte.

Hirdetés

Ezzel helyben hagyta a bukaresti táblabíróság 2017-es ítéletét.

Egyben lehetőséget adva Pontának, aki azóta már Pro Románia néven saját pártot alapított, hogy becsületes úton is megszerezze a doktori titulust.

Hirdetés