Piaci rés: Kolozsvár kiterjeszti a parkolási büntetéseket a szanaszét hagyott bérelhető rollerekre is

A polgármester szerint az elektromos rollereket bérbe adó cégek engedély nélkül szállták meg a várost .

Hirdetés

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere szerint a július végétől a kincses városban is bérelhető elektromos rollereket forgalmazó cégek igazából úgy törtek be a helyi piacra, hogy az önkormányzattal nem is egyeztettek. Szerinte van helyük és hasznuk ezeknek a járműveknek a városban, a közösségi médiában azonban azóta számos fotó kering a szanaszét – általában útban, rossz helyen – hagyott járgányokról, egyes kuncsaftok (trollerek) ugyanis nem nagyon törődnek vele, hol hagyják őket használat után.

Készült már olyan kép, amin a jószágok egy gyalogátkelő közepén vagy éppen egy patak fenekén várták az újabb bérlőt.

Kolozsvár megtalálta a megoldást: az országban először közvitát szerveztek a rollereket illető szabályzatról, és leszögezték, hol nem lehet hagyni őket. A működtetők a tilosban hagyott rollereket 90 percen belül el kell tüntessék onnan, ellenkező esetben a város tünteti el őket, az üzemeltető pedig fizetheti a borsos büntetéseket. (A parkolóhiánnyal küszködő Kolozsvár egyébként is híres arról, mennyire lehúzza a tilosban parkoló autósokat, most a rollereken a sor.)

Ezentúl nem lehet majd otthagyni a rollereket például: a 2 méternél keskenyebb járdákon; a buszmegállókban, és 25 méteres körzetükben; bejáratok, kapuk előtt; taximegállókban; a gyalogátkelőkön és 25 méteres körzetükben; autóknak felfestett parkolókban; zöld övezetekben; útkereszteződésekben és 10 méteres körzetükben.

Az új szabályzat a trollereket aligha fogja elriasztani a trollerkedéstől, az üzemeltetőknek viszont ezentúl fájhat a feje, és igencsak megcsappan a bevételük, ha a városházán múlik.

Hirdetés