A háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők várakoznak Beregsuránynál (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Példás segítség: egy egész szállodát ajánlott fel az ukrajnai menekülteknek a kolozsvári CFR

Országszerte nagyon sokan segítenek, Székelyföld is mozgósít a kárpátaljai testvérvárosok érdekében. Az akciók összehangolása most a legfontosabb.

Hirdetés

Megnyitották otthonaikat az ukrajnai menekültek előtt a romániaiak: nemcsak az ukrán határral szomszédos megyékben, szinte az ország bármelyik településén van arra esély, hogy egy-egy ukrajnai család menedékre leljen, legalább néhány napig. A magánszemélyek mellett az állami és a helyi hatóságok, az intézmények, a segélyszervezetek, az egyházak, a vállalkozói szféra egyaránt felelősségteljes hozzáállást tanúsít, sőt,

még a futballklubok is mozgósítanak.

A kolozsvári CFR labdarúgócsapat például ötszáz férőhelyes, frissen felújított szállodáját ajánlotta fel a menekültek befogadására. A vasutasok az elmúlt napokban is befogadtak négy felnőttet és négy gyermeket, akiket a fociklub lakásaiban helyeztek el. Látván, hogy még több szállásra van szükség, előkészítették a Hajnal negyedben található Granata Hotelt, mely akár ötszáz fő ellátására is alkalmas. Amennyiben ennél többen érkeznének, a helyszínen nagy méretű sátrak elhelyezésére is lehetőség van, nyilatkozták a sportlapoknak a klubhoz közel álló források.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy

Románia csak átmeneti célpontja a menekülteknek,

a több tízezer ukrajnai menekülő közül csak nagyon kevesen folyamodtak menekültstátuszért, többségük Nyugat-Európába szeretne jutni. A civilek elsősorban a közösségi oldalakon igyekeznek megszervezni a segítségnyújtást, ugyanakkor működnek már állami platformok is, ahol központosítják a felajánlásokat.

Mivel a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarsága is összefogott az Ukrajnából menekülők, és különösen a kárpátaljai magyarok megsegítéséért, szükség mutatkozott a gyűjtések és segélyakciók összehangolására. A magyar kormány a pénzbeli adományokat a Híd Kárpátaljáért segélyprogram keretében gyűjti (hétfőig 65 millió forint gyűlt össze), minden más felajánlást a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül juttat el a rászorulókhoz.

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a máramarosszigeti határátkelőnél nyújtanak segítséget a menekülteknek, de Szatmáron is rendkívül aktívak. Egyszerre több szinten is zajlik a segítségnyújtás, figyelembe véve, hogy

a háború dúlta területekről sokan vándorolnak a jelenleg békésebb Kárpátaljára,

Hirdetés

ahol szintén szükség van tartós élelmiszerre, gyógyszerekre, takarókra, stb. A nagybányai Teleki Magyar Házban, a máramarosszigeti Hollósy Simon-házban, és több egyházi ingatlanban is szállásoltak el menekülteket.

A csíkszeredai városháza Beregszásznak állított össze segélycsomagot (az áram- és vízellátás zavartalan működéséhez szükséges eszközöket), azonban mivel egyelőre nem tudják biztosítani a szállítmány biztos megérkezését, halasztani kellett az odautazást. A Beregszásszal testvértelepülési viszonyt ápoló Székelyudvarhely is mozgósít. Sepsiszentgyörgyön a helyi hatóságok összesítik a szálláshelyeket, a helyi készenléti bizottság döntése értelmében

összesen száz menekült befogadására alkalmas szálláshelyet hoznak létre.

A Sapientia EMTE kolozsvári kara fogadóhelyszínt alakított ki a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatói, hallgatói, illetve hozzátartozói számára, míg a Kolozsvári Operabarátok Köre szállást, szállítást, ellátást biztosít. Állatvédő egyesületek az menekültek házi kedvenceinek ellátásában ajánlottak fel segítséget. Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség is adománygyűjtő akciókat hirdetett a kárpátaljai magyar közösségek által megadott igénylista alapján.

A fentiekből is kitűnik, aki segíteni szeretne, számtalan módon megteheti, ne legyünk tehát közömbösek!

Hirdetés