Pech: az üdítőmágnás Micula fivérek mégsem tudják megkopasztani az államot

Baromi sok pénzre perelték az országot a Bihar megyei vállalkozók, ám elbukták a pert.

Hirdetés

Ki ne emlékezne a European Drinks termékcsaládhoz tartozó Frutti Fresh üdítők ízére. Ahogy a túltolt szén-dioxid egyenesen az agyba rántja a túltolt ízfokozókat és természetesnek aligha mondható aromákat, miközben az embernek egy pillanatra megfordul a fejében, hogy az apja valójában egy aligátorteknős volt, aki svédül énekelt megzenésített bejglirecepteket buszparkolókban tévelygő távol-keleti turistáknak zöld és magenta üveggolyókért cserébe.

(Amúgy nagyon finomak az üdcsik, kérem, ne pereljenek be!)

Nos, többek között ezekből a termékekből gazdagodott meg a Bihar megyei születésű Micula testvérpár, de hozzájuk tartozik még többek között a European Food és a Transilvania General Import Export cég is.

A konfliktusuk a román állammal már jó ideje tart, Románia az Eu-hoz való csatlakozáskor megvonta ugyanis tőlük azokat a hátrányos helyzetű vidékeken befektetők számára adott adó- és vámkedvezményeket, amelyeket 1998 óta élveztek, ezek ugyanis nem voltak összeegyeztethetők az uniós szabályokkal.

Ezzel sok pénzt vesztettek, de bepanaszolták Romániát a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), és kártérítést követeltek. Azt használták ki, hogy svéd állampolgársággal is rendelkeznek, Románia pedig még 2003-ban kétoldalú megállapodást írt alá a svédekkel, miszerint kölcsönösen megvédik állampolgáraik beruházásait a másik országban.

Ez a gyakorlatban Romániának semmit sem hozott a konyhára, majdnem elvitt ugyanakkor 9 milliárd lejt, ennyit követeltek ugyanis a Miculák kártérítésként.

Hirdetés

A hosszú évekig tartó per végén azonban Románia fellélegezhet, az ICSID január 4-iki, végleges döntése értelmében ugyanis a Micula fivérek mégsem jogosultak arra a baromi nagy kártérítésre, mert az ország minden tőle telhetőt megtett, hogy az ő érdekeiket (és a svédekét) is szem előtt tartsa az EU-s csatlakozás környékén.

Hát ez van.

(Kérem, ne pereljenek be!)

Hirdetés