Ötezer euró kártérítést kap egy tüntető, mert meg merték büntetni csendháborításért

Strasbourg szerint a román csendőrök a szólásszabadsághoz való jogában korlátozták, amikor csendháborításért megbüntették az illetőt.

Hirdetés

Ha esetleg megbüntetnék csendháborításért, mert éjszaka ordítozott egy tüntetésen, vegyen példát erről a bukaresti férfiról, és bátran forduljon az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Igaz, hogy évekbe telhet, míg Strasbourg dönt az ügyében, de úgy tűnik, megéri kivárni. Mircea Chiţic nyolc évet várt az ítéletre, de megérte neki: 5 ezer euró kártérítésre lett jogosult. Bár időközben a csendőrök visszavonták és figyelmeztetésre módosították a büntetését, nem tágított, Strasbourgig vitte az ügyet, mert sérült a szólásszabadsághoz való joga.

A férfit egy 2012. január 15-én szervezett kormányellenes tüntetésen büntették meg, mert éjszaka az aktuális kormányzás elleni jelszavakat kiabált, a csendőrök szerint zavarva ezzel azoknak a nyugalmát, akik abban az órában már aludtak. A csend őrei először 200 lejre büntették, de miután a bíróság elé került az ügy, figyelmeztetésre módosították a bírságot. Ez nem volt elég Chiţicnek, aki az Emberi Jogok Európai Bíróságán tett panaszt, mert korlátozták a szabad véleménynyílvánításhoz való jogát.

Strasbourg nemrég hozta meg az ítéletét, melyben elmarasztalta Romániát. Arra alapozták döntésüket, hogy Chiţic kormányellenes jelszavakat skandált, és konkrétan a regnáló hatalom képviselőivel szembeni kritikáit fogalmazta meg. A román hatóságok nem tudták bizonyítani, hogy sértő, gyűlöletkeltő vagy erőszakot szító szlogeneket kiabált volna a tüntető. Az ítéletben megjegyzik, hogy ha így is lett volna, egy politikusnak jobban kell tűrnie a kritikát, mint egy átlagos magánszemélynek.

Az európai bírák az ítéletben azért is megrótták a román hatóságokat, mert csendháborításért büntetik meg a tüntetőket. Ennek törvényi alapja az, hogy a csendőrséghez lakossági panasznak kell érkeznie a tüntetők éjszakai kiabálására, azonban Mircea Chiţic esetében ez nem történt meg. Az sem enyhített az ügy strasbourgi megítélésén, hogy a csendőrök később visszavonták a büntetést. Szerintük bármilyen enyhe büntetésről is legyen szó, a politikai nézetek kinyilvánításának korlátozása negatív hatással van a társadalmi vitákra. Románia egyébként három hónapot kapott arra, hogy kifizesse az 5 ezer eurót a károsult tüntetőnek.

Ha már csendháborításról esett szó, irtó kíváncsiak lennénk, hogy ha ilyen sok kártérítést kap egy tüntető azért, mert sérült a szabad véleménynyilvánításához való joga, akkor mennyi kártérítést kaphatnának azok a lakosok, akiknek a nyugodt éjszakai pihenéshez való joga sérül mondjuk egy tüntetés vagy  az Untold idején…

Hirdetés