Öt lejjel szúrja ki a szemünket a kormány, egészségügyi programok indulnak, és gáz is lesz a télen – hírmix

A Ciolacu-kabinet rájött, hogy a jelenlegi infláció mellett nem sokat érnek az étkezési utalványok – de az emelés után sem fognak sokkal többet érni…

Hirdetés

Öt lejjel kedveskedik a kormány

A jelenlegi 30-ról augusztus 1-jétől kőkemény 35 lejre emeli a kormány az étkezési utalványok értékét. Az intézkedésről szóló sürgősségi kormányrendeletet a csütörtöki kormányülésen el is fogadták. Marcel Ciolacu miniszterelnök azt is elmondta, hogy 2024. január 1-jétől már 40 lejt fog érni egy ilyen utalvány. A kormány azzal indokolta az intézkedést, hogy az infláció jelentősen csökkentette a vásárlóerőt az utóbbi időben, miközben az utalványok értéke az elmúlt két félévben egy garast sem nőtt. Ami szép, de mondjuk egy 5 lejes emeléssel azért kár dicsekedni.

Egészségügyi programokat is elfogadtak csütörtökön

A kormány csütörtökön több egészségügyi programot is elfogadott: háziorvosi, illetve családtervezési rendelőket szerelnek fel, emellett korszerű felszerelést kapnak mobil újszülött-ellátó intenzív terápiás egységek és mobil rákszűrő egységek is, a rákbetegek pedig ezentúl a genetikai diagnosztikai vizsgálatok és a személyre szabott kezelések állami térítésére is számíthatnak. Mindezeket a programokat természetesen az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében finanszírozzák. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön azt is bejelentette, hogy ősztől a 18–45 év közötti nők és a 18 év alatti fiúk HPV (humán papillomavírus) elleni oltásába is beszáll a kormány, de még nem lehet pontosan tudni, hogy a költségek hány százalékát térítik meg. Rafila szerint ez lehet „például 50%-os kompenzáció”.

Gáz legalább van

Virgil Popescu volt energetikai miniszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy immár több kint 2,4 milliárd köbméter gázunk van elraktárazva. Ez 76,4%-os feltöltöttségi szintet jelent, novemberre pedig ebben a tempóban elérjük az előttünk álló télre kitűzött 90%-os célt. Más szóval lesz mivel fűtenünk télen – persze ez nem jelenti azt, hogy olcsó is lesz.

 

Hirdetés