Öt gyerekkel, gumicsónakon szökött át Romániába két afgán család a Dunán

Persze nem ez volt az útjuk végcélja.

Hirdetés

Bár az időjárás egyre hidegebb, Románia határainál is folyamatosan próbálkoznak bejutni az EU-ba a jórészt Ázsiából érkező migránsok.

Ezúttal a Bánság csücskében, a Dunán keresztül próbáltak meg néhányan illegálisan Romániába jutni, ám a határrendészet résen volt.

A Krassó-Szörény megyei Ómoldován szolgálatot teljesítő határrendészek közlése szerint egy ellenőrzés során még hétfőn reggel, a határ őrzését hatékonyabbá tevő berendezések segítségével lettek figyelmesek egy motoros járműre, amely több emberrel a fedélzetén a Dunán keresztül a román oldal felé közeledett.

Azonnal a helyszínre vezényeltek egy egységet, amely a parton rá is bukkant kilenc külföldire, négy felnőttre és öt gyerekre.

Mint kiderült, két afganisztáni családról van szó,

az öt gyerek életkora 1 és 16 év közötti.

Természetesen őrizetbe vették őket, a járványhelyzet miatt pedig az első útjuk az ómoldovai városi kórházba vezetett, ahol kivizsgálták az illegális bevándorlókat.

Hirdetés

Miután kiderült, hogy egészségesek, bevitték őket a határrendészet székhelyére, ahol a kihallgatáson elmondták,

azért szöktek át a határon, hogy valamilyen módon Nyugat-Európába jussanak.

Ez egyelőre meghiúsult, az ügyben egyelőre az ómoldovai törvényszéki ügyészség egyik ügyészének vezetésével vizsgálat zajlik, ezek lezárultával döntenek a további lépésekről.

Mint ismeretes, az eddigi gyakorlat szerint a román hatóságok igyekeznek rövid úton visszatoloncolni Szerbiába az onnan érkező illegális migránsokat, ugyanakkor ha azok menekültstátusért folyamodnak, kérelmük elbírálásáig menekültközpontokban helyezik el őket.

Románia a jelek szerint egyre kedveltebb tranzitútvonallá válik a törvénytelenül Nyugat-Európába igyekvő ázsiai bevándorlók számára: mint megírtuk, Temesváron hétfőn számoltak fel egy irakiakból álló embercsempészbandát, amely arra szakosodott, hogy átjuttassa a magyar-román határon a nyugatra igyekvő migránsokat.

Hirdetés