Őszre lehet legalizált gyógyszerünk a SARS-CoV-2 vírus ellen, mondja az ország mikrobiológusa

Egy amerikai tanulmány biztató eredményekről számolt be.

Hirdetés

Alexandru Rafila, a hazi mikrobiológiai társaság elnöke szerint, ha minden jól megy, ha úgy jön ki a lépés, ha jó lóra tettünk, valamint ha isten is úgy akarja, akkor őszre végre legalizált, hatékony gyógyszerünk lehet az új típusú koronavírus ellen.

A Remdesivir nevű gyógyszert eredetileg az Ebola kezelésére fejlesztették ki, ám egy chicagói kórházban 125 kritikus állapotban lévő, Covid-19 betegségben szenvedő pácienst is ezzel a gyógyszerrel kezeltek, és az eredmények nagyon jók lettek. A 125 betegből mindössze ketten hunytak el, a többiek napokkal a kezelés megkezdése után elhagyhatták az intenzív osztály, majd újabb néhány nap után már haza is mehettek.

A nemzet mikrobiológusa szerint a gyógyszert már világszerte 4000 páciensen kipróbálták, jövő héten pedig egy újabb tanulmány megjelenését várják, amely újabb 400 beteg remdesivires kezelésének eredményeiről számol be az orvostársadalomnak.

Ahhoz, hogy a szert Romániában legálisan lehessen alkalmazni, az Országos Gyógyszerügynökség engedélyére van szükség, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott protokoll szerint jár el, ez várhatóan őszig el fog tartani.

Rafila szerint addigra azonban égető szükség van egy hatékony gyógyszerre a koronavírus ellen, az őszi időjárás ugyanis várhatóan kedvezni fog a vírus terjedésének, így ekkor egy második hullámra számítanak a szakemberek.

Hirdetés

Alexandru Rafila egyébként a WHO közbenjárásával hazánkat is felvetette azon 27 országot tartalmazó listára, ahol a szervezet előírásainak megfelelően fogják tesztelni az új gyógyszert az előírásoknak megfelelő betegeken, természetesen a tudtukkal és beleegyezésükkel. Ez azt jelenti, hogy egy-két héten belül akár Romániában is elkezdhetik bevetni a gyógyszert, egyelőre kísérleti jelleggel, és csak a betegek egy csoportja esetében.

Viszont ez azt is jelenti, hogy a nyárra hiába is tervezne bármilyen programot.

Hirdetés