Ősszel is a Himalájában próbál csúcsot hódítani a nagyváradi hegymászó, Varga Csaba

Ezúttal a Cso-Oju a cél, méghozzá egy nem szokványos útvonalon.

Hirdetés

Nem otthon, az Alföldön tölti a szeptember végét és október elejét az ismert nagyváradi hegymászó, Varga Csaba: csütörtökön este elindult a Himalájába, hogy egy különleges expedíció keretében,

a hegy nepáli oldaláról mássza meg a Cso-Oju 8201 méteres csúcsát.

Ezen a déli útvonalon keresztül még senkinek nem sikerült elérnie a világ 6. legmagasabb hegycsúcsát.

A Cso-Oju igen népszerű hegymászó úticél, a második legtöbbet megmászott 8000 méteres hegy a világon. A Mount Everesttől alig 20 km-re nyugatra található, szintén a nepáli-kínai (tibeti) határon, de a hegyre vezető expedíciók eddig csak a kínai (tibeti) oldalról indultak. Ám miután Kína a COVID-19 járvány miatt lezárta határát, így a Cso-Ojura vezető normál utat is, nepáli hegymászók elérkezettnek látták az időt, hogy egy új expedíciós útvonalat nyissanak a hegy déli, nepáli oldaláról.

Velük tart most Varga Csaba is, hogy a tőle megszokott tiszta mászással, teherhordók és pótlólagos oxigén igénybevétele nélkül próbálja megmászni a tibeti nyelven „Türkiz Istennőnek” nevezett csúcsot. A nepáli hegymászók másodszor próbálják elérni hazai oldalról a csúcsot, a korábbi próbálkozás nem járt sikerrel.

Ez a déli útvonal jóval nehezebb, mint a hagyományos tibeti oldal.

Az útiterv szerint Csaba pénteken érkezik Nepál fővárosába, Katmanduba, onnan Luklába repül, majd egy gyalogtúra keretében Phakding és Namche érintésével, a Thame völgyön keresztül közelíti meg a kb. 5100 méteren fekvő alaptábort. Az akklimatizációs mászások után október második felében indulhat a csúcstámadás. Amennyiben sikerül, ez lenne Varga Csaba hatodik megmászott 8000 méter feletti hegycsúcsa.

Varga Csaba elmondta, ez az expedíció azért különleges, mert ezen

az új, déli útvonalon keresztül még senkinek nem sikerült elérnie a hegycsúcsot.

Hirdetés

„Körülbelül egy hét múlva érem el az alaptábort, az akklimatizációs mászások után pedig október második felében indulhat a csúcstámadás” – mondta Varga Csaba, beszélt arról is, hogy a mászás utolsó, 7800-7900 méteren kezdődő szakaszát tartja a nehezebb, technikásabb résznek.

Szerinte az október ideális hónap a Cso-Oju megmászására. „Ilyenkor már vége van a nyári monszunnak és ősszel stabilabb az időjárás. Hideg van ugyan és erősebb szelek fújnak, de még nincs tél” – magyarázta az alpinista, hozzátéve, hogy azért vannak olyan napok, amikor számolni kell hóviharokkal is. Az őszi időszakon kívül tavasszal, áprilisban és májusban lehet még expedíciót indítani a hegyre – fűzte hozzá.

Az első magyar expedíció összesen tíz tagja 1990 októberében jutott fel először a Cso-Oju csúcsára, a hagyományos tibeti úton, Nagy Sándor vezetésével.

Mint megírtuk, Varga Csaba legutóbb idén májusban járt a Himalájában, ahol a világ harmadik legmagasabb csúcsát, a Kancsendzöngát próbálta meghódítani, de a zord időjárási viszonyok miatt 8000 méterről inkább visszafordult.

Hirdetés