Nyolcezer méterig jutott, visszafordult Varga Csaba a Kacsendzöngán

Másodszorra próbálkozott a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsán.

Hirdetés

Részletek egyelőre nincsenek, de annyi biztos, hogy Varga Csaba nagyváradi hegymászónak nem sikerült megmásznia a bolygó harmadik legnagyobb hegycsúcsát, a 8586 méter magas Kancsendzöngát a Himalájában.

A Varga Csaba próbálkozását követő Hazajáró című tévéműsor Facebook-oldalán jelent meg szombaton a hír, hogy a hegymászó 8000 méteres magasságig jutott, de ott úgy döntött, hogy nem megy tovább és visszafordul az alaptáborba.

A nagyváradi mászó május 4-én indította a Kancsendzönga-mászását, egy héttel ezelőtt pedig a 7500 méteren fekvő 4-es táborig jutott, de végül úgy döntött, hogy a csúcstámadás előtt még erőt gyűjt az alaptáborban. Aztán a múlt héten ismét nekiindult, pénteken pedig a 4-es táborból elindult a csúcsra. A tervezett útvonal legfelső szakasza igen nehéz terep, közel ezer méteres szintkülönbséggel, ahol a mászónak a mostoha időjárás, a jeges és havas terep mellett az oxigénhiánnyal is meg kell küzdenie. Varga esetében még nehezebb volt a mászás, mivel ő úgynevezett alpesi stílusban, egyedül, teherhordók és oxigénpalack nélkül indul neki a nmyolcezres csúcsoknak.

Hirdetés

Varga Csaba 2018-ban is próbálkozott a Kancsendzöngán, akkor 8100 méterről fordult vissza a rossz időjárás miatt.

A nagyváradi építész eddig öt, nyolcezres hegycsúcs tetején állt, ezzel pedig jelenleg ő az élő csúcstartó a magyar hegymászásban. Ennél jobb eredménye csak Erőss Zsoltnak volt (tíz nyolcezres a tizennégyből). Erőss utolsó hegye épp a Kancsendzönga volt, 2013-ban feljutott a csúcsra, de leereszkedés közben eltűnt a hegyen.

Hirdetés