Ortodox húsvét újratöltve: lesátánozták a lázadó püspököt

Sőt, le is köcsögözték. Hiába, Isten útjai kifürkészhetetlenek.

Hirdetés

Van ez a konstancai ortodox érsek, bizonyos Teodosie. Aki jobban keres mint maga Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök. És akit nem csak a Jóisten látogatott meg, hanem a korrupcióellenes ügyészség is. És aki az igaz hit nevében magasról tojt a járványügyi intézkedésekre.

Nos, ez a Teodosie nemrég kitalálta, hogy ismét lepörgeti a feltámadási rítust. Nem vicc! Mert hogy húsvétkor szükségállapot volt és az ortodox hívők nem részesülhettek a szentségből, ahogy elő van írva. Na, akkor május 26-án éjfélkor (május 27. a húsvéti utóünnep utolsó napja az ortodox liturgia szerint) ő majd csinál még egy fordulót. Mert – figyelem! – a hívők ezt így akarták.

Persze, sokan felvonták a szemöldöküket, hogy akkor ez most hogy is van. A szekuláris körök azért, mert ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy nagyobb tömegek gyűlnek össze és hát ez tilos, tekintettel a szükségállapotot felváltó vészhelyzet előírásaira. Az egy kanálkával való szentségosztás és a fertőzésveszély közti szoros összefüggésről nem is beszélve. Az ortodox pátriárkia azért, mert kicsit ciki, hogy az egyik főemberük felrúgja a szabályokat. Született is egy nyilatkozat, miszerint az újrajátszandó húsvétot Teodosie mester a saját, igen hosszú szakállára csinálja. Továbbá finom utalás történt arra is, hogy húsvét csak egyszer van egy évben és pont.

A lázadó Teodosie viszont erre is vállat vont. És szerdán éjfél előtt picivel megtörtént a csoda. Konstanca templomaiban felfénylettek a gyertyák, felhangzottak az egyházi énekek satöbbi. Igen ám, de egy másik csoda is történt. Ahol húsvétkor általában emberek ezrei hömpölyögnek, most alig lézengett néhány ember. Úgy tűnik, az egyszerű hívőket sem igazán izzította be Teodosie mester. A legtöbben persze ott voltak (száz-kétszáz fő), ahol maga a lázadó érsek misézett. És ahogy az ilyen vitatott alkalmakkor lenni szokott, nem csak áldás kísérte az eseményt. Egy felháborodott polgár bekiabált:

„Jézus csak egyszer támadt fel, nem ahányszor te akarod, te köcsög!”

Hirdetés

A polgár sátánnak is nevezte Teodosie mestert, mielőtt a rendőrök szépen megkérték, fáradjon velük.

Persze, azt is mondhatnánk, á, csak a szokásos bunkózás. Ám azt azért ne feledjük: nagyon túl kell feszíteni a húrt, hogy egy ortodox ember (még ha nem lelkes hívő is) így kifakadjon egy vallási vezetőre, élőben. És az olyan dilemmás kérdésekről még nem is esett szó, hogy most akkor két Jézus van? Vagy egy, aki kétszer is feltámadt egy évben? Vajon mihez kezd ezzel a merőben szokatlan teológiai helyzettel az ortodoxia?

Hirdetés