Országos premier: helyi népszavazást tartottak egy nemtörődömséggel vádolt polgármester leváltásáról

Ilyen típusú referendum eddig még nem volt, de vasárnap egy Brassó megyei településen összehozták az elsőt. Az eredmény alapján még érdemes lenne gyakorolni a műfajt.

Hirdetés

Nem akármilyen vasárnap volt a tegnapi, főleg a Brassó megyei Szúnyogszék (Dumbrăvița) községben, ahol összehoztak egy országos premiert: az elégedetlen helybeliek népszavazást szerveztek a polgármester leváltásáról – ilyesmire eddig nem került sor az országban.

A referendumot az USR helyi szervezete kezdeményezte, szerintük a 16 éve regnáló Popa Zachiu (PNL) polgármestert már egyáltalán nem érdekli a község fejlődése, a helyi közigazgatás évek óta nem tud eredményeket felmutatni. Rossz az infrastruktúra, nincs bölcsőde, park, játszótér, az iskola és az óvoda siralmasan néz ki, s mindezért főként az ötödik mandátumát töltő elöljáró okolható a kezdeményezők szerint.

A szavazólapon egyetlen kérdés szerepelt: „Egyetért-e a Brassó megyei Szunyogszék polgármestere, Popa Zachiu leváltásával?”.

A közigazgatási törvény alapján a közel 4000 lakosú község választópolgárainak a 30 százaléka kellett volna voksoljon ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, de végül csak egy sovány 25 százalék jött össze, így Popa Zachiu hátradőlhet a szúnyogszéki irodai székében.

Hirdetés