Illusztráció

Orosz vodkát vagy kaviárt vásárolna? Ennyibe fájhat az orosz termékek embargójának megszegése

A gatyája is rámegy annak a cégnek, mely az EU-s tilalom ellenére orosz termékekkel kereskedik. A magánszemélyek sem ússzák meg.

Hirdetés

Azt tudjuk, hogy Oroszország Ukrajnával szembeni katonai agressziója miatt bevezetett EU-s szankció-sorozat tiltja a kereskedelmet nemcsak az orosz energiahordozókkal, hanem az orosz termékekkel és technológiákkal is, amihez sok minden tartozik, a nyersolajtól a kaviárig, az aranytól a cementig.

Az viszont kevésbé ismert, hogy mind a cégek, mind a magánszemélyek komoly büntetésre számíthatnak az import- és exporttilalom megszegése miatt: Romániában a büntetés 10 ezer lejtől 30 ezer lejig terjedhet. A bírság akkor is jár, ha egy harmadik országon keresztül folyik az adás-vétel. Az ellenőrök ugyanakkor jogi személyek esetében elrendelhetik az üzleti tevékenység felfüggesztését 1 hónaptól fél évig terjedően.

Ha azt hinnénk, hogy úgysem ellenőrzi senki a tilalmak betartását, akkor tévedünk. Az Európai Bizottság éppen most készül felpörgetni az ellenőrzéseket, mert az utóbbi időben sok kísérlet történt a szankciók megkerülésére. Akik ilyesmivel próbálkoznak, Brüsszel fekete listájára kerülnek, így mindenki láthatja, hogy felrúgták a nemzetközi szankciós politikát.

Hirdetés