Orban lelépésével a kormány is béna kacsává vált

Mivel ügyvivő kormányként jóval kevesebb a hatásköre, mint egy teljes jogú kabinetnek.

Hirdetés

Az általa és pártja, valamint Klaus Iohannis államfő által vártnál jóval szerényebb – hogy azt ne mondjuk, pocsékabb – választási eredmény miatt Ludovic Orban miniszterelnök a román politikumban nem igazán szokványosnak nevezhető gesztussal vállalta a felelősséget a liberálisok buktájáért, és már a választás utáni napon lemondott a miniszterelnöki tisztségről.

Oké, mondhatnánk, a mór nem tette meg maradéktalanul a kötelességét, úgyhogy most jobbra el, magánügy.

Csakhogy egyáltalán nem az.

A miniszterelnök lemondása ugyanis az egész kormány státusára, ezzel pedig az ország helyzetére is kihat.

Ha ugyanis egy kormányfő idő előtt távozik tisztségéből, nem csupán az ő helyét veszi át ügyvivő miniszterelnök – jelen esetben Nicolae Ciucă védelmi miniszter –, hanem az egész kormány ügyvivővé válik.

Márpedig ebben az esetben a kormány amolyan béna kacsává válik, mivel nem gyakorolhatja egy teljes jogú kabinet hatásköreit.

Egy teljes jogú kormány ugyanis törvénytervezeteket terjeszthet be, véleményezi a törvénytervezeteket, és általában véve végzi, amit egy kormánynak az ország működése érdekében végeznie kell.

Csakhogy egy ügyvivő kormány esetében ez nem így van.

Hirdetés

Ebben az időszakban ugyanis a kormány nem fogadhat el határozatokat vagy sürgősségi rendeleteket, amelyek azonnal hatályba lépnek, és törvénytervezeteket sem kezdeményezhet.

Márpedig rendkívüli helyzetekben – márpedig a koronavírus-járvány kapcsán megtapasztaltuk, hogy meglehetősen rendkívüli helyzetet tud teremteni – még abban az esetben is jól jön, ha egy kormány számára adott a gyors reagálás és cselekvés lehetősége, ha egyébként a román kormányok mindig előszeretettel éltek vissza a sürgősségi rendeletek jelentette jogszabályalkotási kiskapuval.

Amúgy Nicolae Ciucă kedden már úgy is állt ki ügyvivő kormányfői minőségében, hogy nem ígért sokat.

Katonaemberhez illő szikár, egyperces sajtónyilatkozatában csak annyit mondott: az általa vezetett ügyvivő kabinet számára a legfőbb prioritást a járványhelyzet kezelése és az oltási stratégia megvalósítása jelenti.

Azt még hozzátette, hogy a kormány folytatja a járvány miatt bajba kerültek megsegítésére kidolgozott gazdasági intézkedéseket.

Nos, ez nem sok, de talán éppen elég.

Hirdetés