Okés, hogy eltörlik a kültéri maszkviselést, de ez nem fog oltakozásra serkenteni, ha az oltottak nem kapnak kedvezményeket

Ezt mondja egy elismert közegészségügyi szakértő.

Hirdetés

Miközben sokan azon furcsálkodnak, hogy Florin Cîţu miniszterelnök csütörtökön délelőtt még azt mondta, csak június elsejétől lehet lemondani a kültéri maszkviseléstől, este viszont Klaus Iohannis államfő már bejelentette, hogy mégsem kell addig várni, mert már szombattól búcsúzhatunk az utcai maszkhordástól, van olyan egészségügyi szakértő, aki figyelmeztet: nem biztos, hogy a legszerencsésebb módon döntöttek az illetékesek.

Răzvan Cherecheș közegészségügyi szakértő, az egészségügyi minisztérium volt tiszteletbeli tanácsadója, aki az oltások népszerűsítésében és a mechanizmusuk elmagyarázásában is is jeleskedik, most azt pedzegeti, hogy ez az intézkedés jó, csak hát nem fogja növelni az oltakozási kedvet.

Sőt éppen ellenkezőleg,

alkalmas arra, hogy elhitesse: már minden rendben van, és kilábaltunk a járványból, holott ez egyáltalán nincs így.

Cherecheș a közösségi oldalán először egy olyan bejegyzést tett közzé, amelyben helyesnek nevezi az Egyesült Államokban csütörtökön bevezetett gyakorlatot, amely szerint a beoltottak számára már nem kötelező a maszkviselés, és ezzel szembeállítva helytelennek a román illetékesek csütörtöki döntését.

Ezt egy egyetemi példával illusztrálta, mondván: ha az ember dolgozatot irat a diákjaival, de mindenkinek jeles osztályzatot ad, attól függetlenül, hogy tanult vagy sem, akkor a jövőben senki sem fog tanulni a következő vizsgára.

Az egészségügyi szakember szerint a politikai vezetők nem elég bátrak, hogy meghozzák a helyes döntéseket, mert arra koncentrálnak, hogy senkit se haragítsanak magukra.

Szerinte a maszkviselési kötelezettség enyhítése azt vonja majd maga után, hogy csökkenni fog az oltakozási kedv, mivel sokan azt hiszik, hogy visszatért a normalitás.

Viszont ha csak az oltottak számára vezettek volna be kedvezményeket, az a többieket is arra ösztönözte volna, hogy beoltassák magukat.

Hirdetés

Mivel ezt sokan úgy értelmezték, hogy az utcai maszkviselésre értette, ahol azért meglehetősen problémás lenne ellenőrizni, hogy aki maszk nélkül sétál, az valóban beoltott-e, egy másik bejegyzésben pontosított.

Mint írta, helyes döntés volt eltörölni a szabadtéri maszkviselést a nem zsúfolt közterületeken, mivel eleve nincs bizonyíték arra, hogy a vírus jelentős mértékben terjedne a szabadban.

Ugyanakkor

a beoltottak számára az amerikai példa alapján azt is lehetővé kellett volna tenni, hogy zárt térben se kelljen maszkot viselniük.

„A jelenlegi lazítás indokolt és helyes – a probléma az, hogy nem biztosítanak többletkedvezményeket az oltottak számára, amelyek fenntartanák az oltási kampány ütemét, és megóvnának az őszi negyedik hullám miatti esetleges korlátozásoktól” – mondja Cherecheș.

Amiben nehéz nem egyetérteni vele.

Merthogy egyébként korábban arról is beszélt, hogy ha nem halad kellő gyorsasággal az oltás, akkor ősszel lelkesen üdvözölhetjük a járvány negyedik hullámát is.

Hirdetés