Oké, a honatyák luxusnyugdíját eltörölték, de még így sem kevés pénzt szakítanak az adónkból

Ilyen pótlék, olyan átalánydíj…

Hirdetés

Igaz ugyan, hogy megtört a jég luxusnyugdíj-ügyben, és a képviselők és szenátorok – amolyan szimbolikus gesztus gyanánt – először a saját különleges öregkori illetményeik eltörlését szavazták meg szerdán délután, de attól még nem kell őket sajnálni.

Egyrészt a jogszabályt bármikor megtámadhatják az alkotmánybíróságon, amely – érintettként – nagyon érzékeny tud lenni a különleges nyugdíjak eltörlésére, így aztán már több ízben is elkaszálta az ilyen kezdeményezéseket.

Másrészt azért ettől még lesz mit a tejbe aprítaniuk a képviselőknek és a szenátoroknak is, mivel számos pótlék egészíti ki az illetményüket.

Már eleve az illetmény sem kis összegű: egy olyan képviselő vagy szenátor, aki semmilyen bizottsági vezetői helyet nem csípett meg, havi bruttó 18 720 lejes illetményre jogosult.

Egy bizottsági elnöki helyért már 20 176 lej jár, a legnagyobb összeget pedig természetesen a két házelnök viszi haza: 23 920 lejt. A két ház nyolc alelnöke sem panaszkodhat a maga 22 356 lejével.

Emellett a nem bukaresti, illetve a román főváros körülölelő Ilfov megyei illetőségű képviselőknek és szenátoroknak lakhatási támogatás is jár.

Ezt a honatyák és honanyák egy saját felelősségre kitöltött, jogi erővel bíró nyilatkozat alapján markolhatják fel.

A legfrissebb elérhető adatok novemberre vonatkoznak. Ekkor például a szenátorok lakhatási támogatására összesen 475 000 lej ment el, ami fejenként 3900 lejes átlagot jelent.

A képviselők albérleteire jóval nagyobb összegre volt szükség: 835 000 lejt osztottak szét köztük, ami fejenként 2800 lejt jelent.

Emellett minden képviselő és szenátor jogosult egy átalányösszegre is, ami minimum másfél havi bruttó illetménynek felel meg.

Hirdetés

Például novemberben egy Iaşi megyei képviselő 48 000 lejt igényelt dologi kiadásokra és szolgáltatások kifizetésére, egy Dolj és egy Argeş megyei honatya pedig fejenként 40 000 lejt.

A képviselői és szenátori kabinetek személyzetének fizetésére is jár a pénz, erre a legnagyobb összeget egy Vaslui megyei képviselő igényelte, aki 16 500 lejt kért, két bukaresti pedig 16-16 ezret.

A szenátoroknál a kabinetek működtetésére járó pénzt egyben, megyénként utalják, illetve a bukaresti felsőházi honatyákat is egy kalap alá veszik. Így a bukaresti szenátorok 175 000, a Iaşi megyeiek 103 000, a Suceava megyeiek pedig 81 000 lejt kaptak erre.

A kabinetek személyzetével járó kiadásokra is a bukarestiek kapták a legtöbb pénzt, összesen 162 000 lejt.

Emellett természetesen napidíjra is jogosultak, ha hivatalos úton vesznek részt. Ez a bruttó havi illetmény 2 százaléka, vagyis napi mintegy 360 lej azokon a napokon, amikor nem azon a településen tartózkodnak, ahol megválasztották őket.

Ráadásul ingyen vonatozhatnak, és heti egy ingyenes oda-vissza repülőútra jogosultba Bukarest és az otthonuk között.

Ja, és még diplomataútlevelük is van, és a szolgálati telefonjuk számláit is az állam fizeti.

Ezek mellett már tényleg le lehet mondani arról a rongyos pár ezer lejről, amit a honatyai különnyugdíj jelentene.

Hirdetés