mad surgeon on white background

Odafent már nagyon keresik a megoldást az oltatlan egészségügyisek megszorongatására

És az oltásellenes szociális gondozók is egyre inkább szúrják a kormány szemét.

Hirdetés

Lassan egy éve elindult a romániai oltáskampány, aminek első szakaszában eleve az egészségügyi alkalmazottak élveztek előnyt, tehát már régen be lehetnének oltva, ennek ellenére a teljes egészségügyi személyzetnek a mai napig is csak a 60,14%-a immunizálódott a koronavírus ellen. Ebben ráadásul nemcsak az oltottak vannak benne, hanem azok is, akik az utóbbi fél évben átestek a betegségen, így még megfelelő mennyiségű antitesttel rendelkeznek.

Ez az adat a teljes közkórházi személyzetre vonatkozik. Ami kimondottan az orvosokat illeti, közülük mintegy 70% (az összesen 36 312-ből 25 387) vette fel eddig az oltást. Ez már valamivel jobb arány, de még mindig nem 100%, pedig ez az az ágazat, amelynek dolgozói a betegekkel (nem csak a kovidosokkal) közvetlenül érintkeznek, fertőzésveszélynek kitéve őket; meg hát ugye nem ártana, ha jó példát mutatnának az oltásellenes álhírekre amúgy is fogékony lakosságnak.

Nem csoda, hogy a kormányfői tanácsadónak frissen kinevezett Nelu Tătaru volt egészségügyi miniszter már azt is megpedzette, hogy javasolni fogja az oltás kötelezővé tételét a kulcsfontosságú ágazatokban – többek között az egészségügyben.

Ez persze olyan radikális lépés lenne, amit a hazai kormány – a várható szavazatvesztés miatt – csak a legvégső esetben lépne meg. Viszont az alternatívák sem túl kecsegtetőek az oltásellenes egészségügyisek számára.

Florin Cîţu például ma újságolta el a sajtónak, hogy egy olyan tervezetet tárgyaltak első olvasatban a szerdai kormányülésen, ami az oltatlan kórházi dolgozók saját költségen történő rendszeres tesztelését irányozná elő.

Hirdetés

Eközben Raluca Turcan munkaügyi miniszter az oltatlan szociális gondozókra akadt ki, szerinte ugyanis egy felelős állam nem tűrheti, hogy éppen a legsérülékenyebb emberekkel – idősek, fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek stb. – rendszeresen közvetlen kapcsolatba kerülő állami alkalmazottak tagadják meg az oltakozást, veszélybe sodorva a gondjaikra bízott védteleneket. Különösen úgy, hogy a statisztikák egyértelműen megmutatják, milyen magas a halálozási arány ebben a kategóriában: az említett intézetekben összesen 19 485 kedvezményezett fertőződött meg koronával, és közülük 1047-en bele is haltak ebbe, míg a 10 993 fertőzött alkalmazottból 15-en hunytak el.

A fogyatékkal élő felnőttek központjaiban például a kedvezményezettek 90%-a beoltatta magát a korona ellen, miközben az alkalmazottaknak csak az 57%-a vette erre a fáradtságot.

Szóval az utóbbi napokban a témában megjelent nyilatkozatok azt mutatják, hogy a kormány nagyon meg akarja oldani ezt a problémát. És bármelyik lehetséges megoldást fogadják is el, az valószínűleg nem fog tetszeni a szektorban dolgozó oltatlanoknak.

Hirdetés