Oda jutottunk, hogy még a PSD elnökében is jobban bíznak az emberek, mint Iohannisban

Szépen ledolgozta magát egykori pártjával együtt, a szociáldemokraták pedig dörzsölhetik a markukat.

Hirdetés

2022 nyarára oda jutottunk, hogy Romániában immár nem csupán a Szociáldemokrata Párt (PSD) a legnépszerűbb párt, de már a PSD egyik legszürkébb elnöke is az a politikus lehet, akiről a legtöbben mondják, hogy megbíznak benne.

Az Avangarde közvélemény-kutató cég legfrissebb, kedden közzé tett felmérése szerint a kormány legerősebb pártját adó PSD támogatottságát továbbra sem igazán erodálja, hogy felhagyott az ellenzéki szereppel: ha most vasárnap tartanák a választásokat,

37 százalékkal húzná be az első helyet.

A második helyen a szintén kormányon levő Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll, amely továbbra is képtelen feltornászni támogatottságát: 23 százaléknyian mondták azt, hogy rá szavaznának.

A Románok Egységéért Szövetség (AUR) számára is elmúltak már azok a szép idők, amikor még a második helyért viaskodott a PNL-lel: jócskán lemaradva, 11 százalékkal a harmadik.

A kormányt megjárt, de egy ideje ismét ellenzékben senyvedő Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 10 százalék alatt tanyázik: 9 százaléknyian voksolnának rá.

Az ötödik helyen a szintén kormányon levő RMDSZ áll 5 százalékkal,

vagyis a magyar szervezet megugraná a parlamenti küszöböt, ha most vasárnap lennének a választások.

Több párt nem jutna be a törvényhozásba, a Népi Mozgalom Párt (PMP) 4 százalékkal következik a sorban.

A felmérésben rákérdeztek ara is, hogy melyik vezető politikusban mennyire bíznak meg az emberek.

Az első helyen némi meglepetésre Marcel Ciolacu, a PSD elnöke végzett, igaz, kétes a dicsősége, hiszen 25 százaléknyian mondták azt, hogy inkább bíznak benne, de 61 százaléknyian inkább nem.

Hirdetés

Minden esetre jellemző, hogy jelenleg egy ennyire karizmátlan pártelnöknek a legmagasabb a bizalmi indexe.

A második helyen Nicolae Ciucă miniszterelnök áll, akiben a válaszadók 18 százaléka bízik, míg Klaus Iohannis államfő, aki korábban egy ország üdvöskéjeként szinte kirobbanthatatlan volt az első helyről, bizalmi indexe pedig az eget vertdeste, most csak a harmadik, 15 százalékkal.

És ezzel nem is sokkal előzi meg a szélsőséges AUR elnökét, a 11 százalékos George Simiont.

A felmérés július 22. és 31. között készült 902 fős mintán, a hibahatár 3,4 százalékos.

 

Hirdetés