Nyúlfarknyit nőtt a nemzeti liberálisok támogatottsága, lejtőn a PSD

Így áll a pártok népszerűsége három hónappal a választások előtt.

Hirdetés

Egy fél éve tartó csökkenő tendenciát fordított meg a PNL az Europa FM megbízására készült IMAS-felmérés szerint, mely 33 %-ra mérte a kormányon lévő pártot. A nemzeti liberálisok népszerűsége januárban még 47%-on állt, májusig a népszerűtlen járványügyi intézkedések következtében 32,6%-ra esett. A mostani nyúlfarknyi növekedés miatt tehát nincs oka pezsgőt bontani Ludovic Orbannak, főleg ha a hibaszázalékot is beleszámoljuk.

A PSD májusban még 23%-on, februárban pedig 25,8%-on állt, de úgy tűnik, lejtőre kerültek. Az új felmérés 21,9%-ra mérte a szocdemeket.

Ha a következő vasárnap tartanák a parlamenti választásokat, akkor a felmérés szerint az USR-re 12,3% szavazna (májusban 11,6%-on, februárban 10%-on álltak). A PLUS a szavazatok 5,8%-át zsebelné be, ezzel együtt sem érné utol a két párt szövetsége a PSD-t.

A Victor Ponta vezette Pro Románia jelenleg a negyedik legnépszerűbb párt Romániában, pedig az elmúlt hónapban nem is nőtt a népszerűségi indexe (11,2%)

Hirdetés

A PMP 4,7%-on, az  ALDE 3,7%-on, az RMDSZ 3,4%-on áll jelenleg. A magyar érdekvédelmi szövetséget megint a bejutási küszöb alatt mérték, de volt már ilyen, nem is egyszer, a választások alkalmával mégis jól szerepeltek.

A közvélemény-kutatást június 5–27. között végezték 1010 személy megkérdezésével.

Legközelebb elviekben szeptember 27-en lehetnek választások Romániában, amikor polgármestereket és helyi tanácsosokat szavazhatunk meg. A parlamenti választásokat december 6-ra tervezik. De sok múlik azon, hogy alakul a járványhelyzet.

Hirdetés