Nyoma sincs annak, hogy idén, a koronavírus évében megugrottak volna a halálozási számok. Sőt!

Az év első felének az adatai azt mutatják, járvány ide vagy oda, a tavaly sokkal többen hunytak el, mint idén, január és június között.

Hirdetés

A természetes népességfogyással kapcsolatos romániai statisztikák alakulását mindig figyelemmel követtük, de most, a koronavírus-járvány idején talán még izgalmasabb volt áttekinteni, hogyan is állunk.

A statisztikai hivatal (INS) frissen közzétett jelentése máris egy meglepő adattal szolgál: vírus ide vagy oda, az idei első félévben legalább 6000 román állampolgárral kevesebb hunyt el az országban, mint 2019 első hat hónapjában.

A jelentésből kiderül, míg egy évvel ezelőtt 136 541 elhalálozást regisztráltak egy félév alatt, a koronavírus évének ugyanebben az időszakában 130 766-nál állt meg a számláló. A statisztikai hivatal felméréséből még azt is megtudjuk, hogy az elhunytak több mint kétharmada 70 év fölötti.

Megjegyzendő, hogy a stratégiai kommunikációs csoport nyilvántartása szerint a járvány kezdete óta 2729-en haltak bele a koronavírus szövődményeibe. Az viszont már rossz hír, hogy a természetes szaporulat továbbra is negatív tendenciát mutat Romániában: 6287-tel többen hunytak el az év első felében, mint ahányan születtek.

Hirdetés