Magasra jutott Varga Csaba, de a csúcshódítás elmaradt

A nagyváradi hegymászó 8100 méter magasságból volt kénytelen visszafordulni a rossz időjárási körülmények miatt.
Hirdetés

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Kancsendzönga szponzorai szerdán közölték: Varga Csaba nem tudta elérni a csúcsot, mégis győztesként jött le a hegyről. A kanadai Don Bowie és az olasz Marco Confortola mellett Varga Csaba is kénytelen volt kb. 8100 méteres magasságból visszafordulni a csontig hatoló hideg és a dermesztő szél miatt.

Az idei tavaszi mászószezonban ezzel a nagyváradi hegymászó jutott a legmagasabbra a magyar hegymászók közül. Klein Dávid és olasz mászótársai kedden 7400 méter magasságból fordultak vissza, és a végletekig kimerülve érkeztek vissza az alaptáborba. A magyar mászó úgy fogalmazott: örül, hogy egyáltalán élve lejutottak a hegyről.

Varga Csaba a kíméletlen időjárás ellenére úgy döntött, hogy folytatja a csúcsmászást, bár tudta, hogy kevés az esély rá, hogy sikerrel felérjen a 8586 méteres hegy tetejére. Végül saját testi épségét szem előtt tartva, 8100 méternél úgy döntött, visszafordul.

A sportoló műholdas telefonon keresztül tartja a kapcsolatot segítőivel. Varga Csaba az utolsó bejelentkezéskor már 6400 méteren, a 2-es tábornál járt és halad tovább az alaptáborba. A hangjában nem lehetett nem érezni a csalódottságot – írják az expedíció szervezői, akik így is büszkék az elért eredményre.

Hirdetés