Nos, kedves váradi polgár, ha a belvárosban él, ön mostantól egy országos jelentőségű idegenforgalmi helyszín lakója!

Reméljük, mindenki átérzi ennek a súlyát.

Hirdetés

Az utóbbi években naponta több hír is napvilágot látott arról, hogy Nagyvárad megkísérel kitörni abból a szürke zónából, amelybe a trianoni diktátum utáni határ menti peremlét kárhoztatta, és megpróbálja visszaszerezni jól megérdemelt, régi helyét a közismert és közkedvelt idegenforgalmi célpontok között.

Ezt célozzák a közterület- és ingatlanfelújítások, amelyek egy része az örök elégedetlenkedők részéről örök elégedetlenkedést vált ki, a várost szerető polgárok és lokálpatrióták nagy része viszont örül nekik (már persze a nyilvánvaló balfogásokat kivéve, mint a Szent László-tér akasztófaszerű, szecessziós környezetben túlságosan modern lámpaoszlopai, vagy a Kávlária domb kegyetlenül elszúrt rendbe tétele, amelyet sikerült olyan dilettáns és pancser módon megoldani, hogy az első komolyabb eső után az egész létesítmény leszánkózott a domb aljába).

És ezt szolgálja a legújabb siker is: a kormány csütörtök esti ülésén – helyt adva az önkormányzat kérésének – országos jelentőségű idegenforgalmi helyszínné nyilvánította a történelmi belvárost, illetve a Sebes-Körös part menti sétányainak övezetét.

Ez nem csupán egy jól hangzó titulus: megkönnyíti, hogy az önkormányzat ilyen minőségben még az eddiginél is több vissza nem térítendő EU-s fejlesztési forráshoz jusson hozzá.

A pályázathoz az idegenforgalmi célpontok mentén útvonalakat terveztek, melyek egy összehangolt koncepció részeként bekapcsolódhatnak a város turisztikai vérkeringésébe. A gazdasági minisztérium illetékesei persze korábban bejárták a várost, hogy meggyőződjenek, Nagyvárad eleget tesz a feltételeknek.

És mostantól az idegenforgalmi övezetekben működő vendéglátóhelyeknek is szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük.

A koncepció részeként említve a Nagyvárad-Őssi strand mellett építendő újabb élményfürdő, amely a második ilyen lesz a város strand helyén megépült, népszerű akvapark után.

Hirdetés

Amúgy más partiumi és erdélyi helyszínek is kaptak kiemelt idegenforgalmi besorolást.

Így országos jelentőségű idegenforgalmi célpont lett a Szatmár megyei Tasnád valamint a Krassó-Szörény megyei Borló is.

Emellett helyi érdekű idegenforgalmi célponttá „ütötték” a Máramaros megyei Miszmogyoróst, a Szatmár megyei Vámfalut és a Kolozs megyei Zsukot is.

Mondjuk, ennél frusztrálóbb időpontot, amikor a járvány miatt az idegenforgalmi idénynek – hogy a klasszikust idézzük – kampó, nehezen lehetett volna találni a döntésre.

De reméljük, már nem kell sokáig várni arra, hogy ismét elözönöljék a turisták a belvárost, hogy ne lehessen tőlük helyet találni az amúgy turistalehúzó árakat alkalmazó teraszokon.

Hirdetés