Nocsak, úgy berobbant az oltáskampány, hogy év végére meglehet a 70%-os átoltottság

Persze csak akkor, ha a mostani tempót tartani tudjuk. Kedden például tudtuk: több mint 111 ezren kapták meg az első dózist, ezzel minden eddigi rekord megdőlt.

Hirdetés

2020. december 27-ike, vagyis a romániai oltási kampány kezdete óta több mint 6,5 millió romániai állampolgár oltatta be magát koronavírus ellen (a teljes sémát, vagyis mindkét adagot eddig 5,97 millióan kapták meg).

Ez így elég soványka, de az már sokkal érdekesebb, hogy csak az utóbbi 5 hétben, vagyis a 4. járványhullám eldurvulása és az oltakozási hajlandóság fellendülése óta több mint egymillióan kapták meg a vakcinát. Az elmúlt 24 órában például összesen 150 639 ember kapott oltást, közülük 111 033-an első dózist, ami abszolút rekordnak számít.

A 3. dózist eddig összesen 731 ezren kapták meg.

És ami még ennél is érdekesebb: Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány koordinátora szerint,

amennyiben ebben a tempóban folyik tovább minden, az év végére a 12 éven felüliek 70%-a be lesz oltva Romániában.

Vagyis a lanyha, vírus- és korlátozásmentes nyár alatt szépen a körmünkre égett a gyertya, de most, hogy kezdünk megrogyni a 4. hullám (egyébként előrejelzett) nyomása alatt, hirtelen elkezdtünk a hegy alatt abrakolni.

Jelen pillanatban a 18 év felettiek 41, a 12 évnél idősebbek 39, a teljes lakosságnak pedig a 33%-a van beoltva – tehát van még mit abrakolni szilveszterig.

Gheorghiță azt is bejelentette, hogy jövő héttől a Moderna oltásából is kaphatnak majd 3. adagot azok, akik az első két adagot is ebből az oltóanyagból kapták, ám a 3. adag az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásának megfelelően csak egy fél adag lesz.

Vagyis az érintettek kérhetnek a dokitól egy felest.

Romániában 369 067 ember kapott eddig két adagot a Moderna szeréből, közülük 37 744-en kaptak már egy Pfizert harmadiknak.

Hirdetés

A járványszámok továbbra is az egekben

Bár az oltáskampány fellendülése nagyon biztató, a járványszámok egyelőre nem igazán csökkennek, igaz, van némi remény arra, hogy elértük az úgynevezett platót, vagyis a 4. hullám csúcsát. Kedden 16 765 új esetet regisztráltak, ami kevesebb, mint a múlt keddi 18 863, és ha ez így megy tovább, akkor lassacskán elkezdenek csökkenni a napi esetszámok.

Ez azonban messze nem azt jelenti, hogy máris túl vagyunk a nehezén, a kórházak túlzsúfoltsága miatt ugyanis továbbra is rendkívül magas az áldozatok száma: az elmúlt 24 órában 511 életet követelt a járvány. Közülük 469-en nem voltak beoltva.

Intenzív osztályon 1867-en vannak – jobban mondva ennyien férnek be oda.

Hirdetés