Nocsak: Cîţu miniszterelnök már a korlátozások teljes feloldásáról beszél augusztustól

De addig még ki kell bírni, hiszen júniustól csak kisebb enyhítések lesznek.

Hirdetés

Továbbra sem kell a szomszédba mennie derűlátásért Florin Cîţu miniszterelnöknek, aki már arról beszél, hogy idén nyáron olyan mértékben vissza lehet majd szorítani a koronavírus-járványt, hogy még a nyár vége előtt jöhet a teljes körű lazítás.

A kormányfő kedden Szatmérnémetiben a júniustól esedékes lazítások kapcsán igyekezett nyugtatni a kedélyeket, mondván: lesznek, de természetesen csak kisebb nagyságrendűek, hiszen akkorra a tervek szerint még csak ötmillió, legalább egyszer beoltott személy lesz az országban.

Még a júniustól bevezetendő enyhítésekről sem tudni semmi biztosat, javaslatok vannak – mint például a vendéglátóhelyek teljes megnyitása a beoltottak és a betegségen átesettek, esetleg a frissen teszteltek előtt, vagy az esküvők engedélyezése, szintén csak ha mindenki beoltott, illetve az utcai maszkviselés kötelezettségének feloldása az 50 százaléknál nagyobb átoltottságú településeken –, de minderről júniusig döntenek.

Azt viszont ismét elmondta a kormányfő, hogy találnak majd megoldást a magánrendezvények megszervezésének engedélyezésére júniustól, meg arról is, hogy annak a híve: ha valaki beoltatta magát, akkor az élvezhessen bizonyos többlet kedvezményeket.

Viszont ez még csak az előjáték lesz a második, augusztus elsejétől esedékes lazításokhoz.

Hirdetés

Amelyek Cîţu keddi nyilatkozata szerint már „totálisak” lesznek, vagyis arra számít, hogy a nyár utolsó hónapjától minden, a járvány miatt bevezetett korlátozás feloldható.

Annak fényében, hogy még a júniusi enyhítésekhez szükséges ötmillió, legalább egyszer beoltott személy megléte is kérdőjeles, ez igencsak komoly mértékű optimizmusnak tűnik, hiszen augusztusra 10,4 millió beoltott a cél – vagyis a felnőtt lakosság 70 százaléka –, de persze ha addig még a fiatalabb korosztályok oltását is jóváhagyják, akkor ajár még össze is jöhet.

Mi minden esetre szurkolunk.

Hirdetés