Nocsak, a miniszterelnöki hivatalban nem a miniszterelnök keresett a legjobban

Nicolae Ciucă sem panaszkodhat, de vannak, akik még kevésbé.

Hirdetés

Megszokhattuk, hogy a román kormányzati intézményekben vezető beosztásban dolgozó illetékesek nem keresnek rosszul, és ez természetesen nincs másként a miniszterelnöki kancellárián sem.

Ami talán kissé meglepő lehet, az az, hogy a stábból nem maga Nicolae Ciucă miniszterelnök markát üti a legnagyobb összegű fizetés – nem mintha ettől nem lenne irigylésre méltó jövedelme.

A tavalyi évre vonatkozó vagyonbevallásokból kiderült, hogy a kancellárián a legjobban Mircea Abrudan, a kancellária miniszteri tagú vezetője keres, igaz, nem a teljes jövedelme származik ebből a munkakörből, tavaly ugyanis több helyen is kifejtette áldásos tevékenységét.

Az Emil Boc kolozsvári polgármester bizalmasának számíró Abrudan tavaly február végéig Kolozs megye prefektusa volt, ebbéli minőségében januárban és februárban összesen 12 875 lejt kapott.

Februárban felfelé buktatták: kinevezték kormányfőtitkárrá, majd decemberben kancelláriaminiszterré.

E két tisztségben összesen 109 936 lej ütötte a markát.

És ez még nem minden: az EximBank tárcaközi finanszírozási, garancia- és biztosítási bizottságának tagjaként további 128 958 lejt vághatott zsebre.

Ezzel tavaly összesen több mint 251 000 lejt keresett

– ez pedig jócskán meghaladja azt az összeget, amit főnöke, Nicolae Ciucă kormányfő kapott az év során.

Hirdetés

A miniszterelnök ugyanis tavaly csupán 166 129 lejt keresett, ebből 140 000 lejt védelmi miniszterként, 17 ezret pedig miniszterelnökként.

Ez azonban csak a fizetésből származó jövedelme:

nyugállományú négycsillagos tábornokként 215 000 lejes nyugdíj landolt a számláján.

Nem megy rosszul egyébként Ciucă kabinetfőnökének, Paula Cristeának sem, aki már a védelmi minisztériumban is a tanácsosa volt. Cristea maga is katona, tartalékos vezérőrnagy – vagyis kétcsillagos tábornok –, tavaly decemberben került tartalékállományba, vagyis a tavalyi év során még a védelmi tárcától kapta illetményét.

Ami szép összeg: 151 602 lej volt.

Nem ment rosszul Dan Cărbunaru kormányszóvivőnek, igaz, a tavalyi évet ő sem a kormányzati adminisztrációban töltötte: a European Media Connections nevű cég vezérigazgatójaként tevékenykedett, ezen minőségében pedig 2021-ben 630 998 lej összegű osztalékot kapott a cégtől.

Ezek után a kormányszóvivőséget vélhetően csupán hobbiból vállalta el.

Hirdetés