Nobel-díjat kap Karikó Katalin, Mircea Geoană a legesélyesebb elnökjelölt – hírmix

Pár agyas turista pedig megint medvével akart fényképezkedni, ráadásul a gyerekeikkel együtt…

Hirdetés

Karikó Katalin orvosi Nobel-díjat kap

Karikó Katalin és az amerikai mikrobiológus, Drew Weissman megosztva kapják az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó munkásságukért. A stockholmi Karolinska Intézet hétfői bejelentése szerint a 11 millió svéd koronával járó kitüntetést a két kutató azért érdemelte ki, mert úttörő eredményeikkel, amelyek alapvetően megváltoztatták az mRNS és az immunrendszer kölcsönhatásának megértését, hozzájárultak a vakcinák gyors fejlesztéséhez a modern kor egyik legsúlyosabb, emberi egészséget fenyegető veszélye, a koronavírus-járvány idején. Emellett az új technológia kifejlesztésével más fertőző betegségek leküzdéséhez is utat nyitottak, de a jövőben akár egyes ráktípusok kezelésében is hasznos lehet. A díjat december 10-én, az alapító, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át. A szolnoki születésű, kutatásai java részét Amerikában végző Karikó Katalin a hír hallatán elmondta, az a legfontosabb, hogy örömmel végezzük a munkánkat. Ezzel alighanem a stockholmi Karolinska Intézet is felkerült az oltásellenesek feketelistájára.

Mircea Geoană a legesélyesebb elnökjelölt

Lesz baj elég jövőre, mert négy választás is előttünk áll, többek között el kell dönteni, hogy ki váltja Klaus Ionopotchivanoc Iohannist az államelnöki bársonyszékben. Ő már két ciklus után nem lehet többször elnök – ki-ki döntse el, hogy ez jó vagy rossz hír. Különben, ha a 2024-es elnökválasztás kétfordulós lesz, aminek elég nagy az esélye, akkor összesen ötször kell majd az urnákhoz járulni, ami már miccsből is kezd sok lenni. (Miccsből még nem sok, csak kezd sok lenni, de választeásokból határozottan rengeteg.) Egy friss felmérés szerint a legesélyesebb elnökjelölt Mircea Geoană jelenlegi helyettes NATO-főtitkár, a Szociáldemokrata Párt (PSD) korábbi elnöke: ha most vasárnap lennének a választások, a megkérdezettek 25,3%-a szavazna rá, azok közül pedig, akik azt állították, hogy biztosan szavazni fognak, 24,6% ütné rá a pecsétjét. Persze nem szó szerint rá. Marcel Ciolacu miniszterelnök, a PSD jelenlegi elnöke a második helyen futott be 19,5, illetve 21,4 százalékkal, utána viszont már egyből a nackó AUR elnöke, George Simion következik (18,7%, illetve 18,5%). Mi több, Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke (11,2%, illetve 12,8%) mögött még a nem túlzottan kifinomult stílusáról, és rendszeres botrányairól hirhedté vált Diana Şoşoacă, az SOS Románia elnöke is kapott 10,1, illetve 8,4%-nyi támogatást, ami híven tükrözi a jelenlegi választói elmeállapotot. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök 2,8, illetve 3,3%-kal az utolsó a listán.

Pár agyas turista megint medvével akart fotózkodni – futás lett a vége

Ezúttal a Transzfogarasi úton történt meg az eset, amelyhez hasonlók sajnos egyre gyakrabban történnek Romániában: néhány turista meglátott egy, az út szélén bóklászó, „kéregető” medvét, kipattantak hát az autóból, hogy ételt tukmáljanak rá, és közben lőjenek pár menő szelfit a nagyvaddal. Az érintettek annyira felelőtlenek voltak, hogy még gyerekeket is vittek magukkal a könnyen végzetessé váló fotózkodásra. A medve azonban egy adott ponton megvadult, és elkezdett a szelfizők felé rohanni, feltehetően nem barátkozási szándékkal, mire a turisták is futásnak eredtek ijedtükben. Szerencsére ezúttal nem történt baj, a medve ugyanis néhány méter után feladta az üldözést, de a hatóságok nem győzik hangsúlyozni, hogy senki ne etesse a medvéket, sőt a közelükbe se merészkedjen, mert könnyen előfordulhat, hogy tragédia lesz a vége.

Hirdetés