Nincs mese, az oltatlanokkal szemben további korlátozásokat kell bevezetni az oltáskampány koordinátora szerint

Valeriu Gheorghiță üzent: a parlamentnek el kell fogadnia a védettségi igazolványt a munkahelyen is kötelezővé tévő törvénytervezetet, másképp ismét belassul az oltási kampány, s búcsút inthetünk a nagy terveknek. Közben ismét több mint 400 halálesetet jegyeztek 24 óra alatt.

Hirdetés

Mint tudjuk, a múlt szerdán nem sikerült átvinni a szenátuson a védettségi igazolványt a munkahelyen is kötelezővé tévő törvénytervezetet, a döntés viszont a képviselőház kezében van, és az oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță igyekezett felhívni a honatyák figyelmét arra, hogy az újabb szigorítás nélkül

gyakorlatilag búcsút inthetünk annak, hogy Románia elérje a 70 százalékos átoltottságot az év végéig.

Persze ezt a számot még így is nehéz lesz megközelíteni – két hónap alatt több mint négymillió személyt kellene beoltani –, de Gheorghiță szerint ezzel a lépéssel elérhető lenne a célkitűzés, és persze sokkal jobban állnánk a járvány elleni küzdelemben is.

Beszédes, hogy a szenátusi elutasítás után az oltásszámok is azonnal csökkenni kezdtek:

pénteken már 82 ezren, csütörtökön pedig 90 ezren jelentkeztek az első adag vakcinára, míg az elmúlt hétvégén 111 ezernél tartottunk.

Hirdetés

Eközben a friss tájékoztató szerint újabb 12 106 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az országban (62 ezer teszt alapján), és 413 koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. Az elhunytak közül 369-en nem voltak beoltva. Végre 20 ezer alá csökkent a kórházi kezelésre szoruló koronavírusosok száma: jelenleg 19 784 személy szorul állandó orvosi felügyeletre, közülük 1858 személy állapota súlyos. A páciensek közül 421-en kiskorúak.

Akad egy jobb hír is a járványfrontról: Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter pénteken jelentette be, karanténmentes a határátlépés Romániába mindenki számára, akinek oltásigazolványa van, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kapott. Tehát a Magyarországon használt Szputnyik- és Sinopharm-vakcinával oltott személyek sem kell majd két hétig karanténba vonuljanak. Magyarország egyébként már sárga besorolást kapott, a beutazással kapcsolatosan egyébként itt írtunk részletesebben.

Hirdetés