Nincs még minden veszve a PSD számára: van egy hely, ahol Dăncilă megkapta a szavazatok 100 százalékát!

Szegény Klaus Iohannis a fasorban sincs.

Hirdetés

Lehet, hogy a hivatalban levő államfő, Klaus Iohannis országos szinten rommá verte Viorica Dăncilă szociáldemokrata pártelnököt, és a szavazatok közel 66 százalékát megszerezve újrázhat, de van egy hely, ahol labdába sem rúghatott.

Ahol a helybeliek nem ájultak el a német származású elnöktől, és mindent megtettek annak érdekében, hogy Romániának végre női államfője legyen.

Ez a hely nem más, mint a Konstanca megyei Poarta Albă börtöne.

A település – amelynek neve fehér kaput jelent – amúgy masszívan a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) támogatja, amelynek jelöltjeként Iohannis immár második mandátumát nyerte el, de a börtön lakói ezzel szögesen ellentétes politikai preferenciával rendelkeznek.

A falu – amelynek híre nem túl jó, hiszen az 50-es évek elején a kommunisták fogolytábort működtettek itt, ahol politikai foglyokat tartottak fogva – polgármestere elmondta: a börtön lakói már hosszú ideje mindig a szociáldemokratákra szavaznak, akárcsak az ugyancsak itt működő idősotthon gondozottjai.

Mindez azt jelenti, hogy a település lakói hiába szavaznak a liberálisokra 70 százalékos arányban, az eredményeiket általában húsz százalékkal lerontják a börtönben és az idősotthonban leadott voksok. Erre már rá is készülnek, és nem lepődnek meg az eredményen.

Hirdetés

Egyszer mégis meglepetést okoztak a rabok: a 2009-es európai parlamenti választáson az akkori államfő függetlenként induló lányára, Elena Băsescura szavaztak.

Azóta azonban masszív PSD-s rajongótábort alkotnak.

Így hiába szavazott az ország többsége Johannisra, Poarta Albă non coronat.

Hirdetés