Nincs fegyverszünet vírusügyben: a kormány harmadszor is meghosszabbította a vészhelyzetet

A jó hír az, hogy újabb korlátozó intézkedésekről szó sem esett a pénteki kormányülésen.

Hirdetés

Amint az várható volt, a kormány augusztus 16-tól kezdődően újabb 30 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése miatt kellett bevezetni.

Erről az Orban-kabinet a pénteki esti ülésén hozott döntést, amin a járványhelyzet alakulása miatt egyáltalán nem szabad csodálkozni, sőt. Ez egyébként a harmadik alkalom, amikor a kormány úgy dönt, hogy meghosszabbítja a május 15. óta érvényben lévő intézkedést.

Az egyetlen jó hír most az, hogy újabb korlátozó intézkedések bevezetéséről nincs szó, de bizonyos tevékenységek újraindításával kapcsolatosan sem született döntés. Egy apró kis változás azért mégis van: Bukarest mellett azokban a megyékben (Argeş, Brassó, Konstanca, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova és Galac), ahol korábban elrendelték a 23 órai zárást a teraszokon, ott most ezt kitolták éjfélig.

Egyébként jelenleg ott tartunk, hogy Romániát érinti leginkább a koronavírus-járvány az összes uniós tagállam közül (még Nagy-Britanniát is beleértve), ezt számolta ki legalábbis az európai járványvédelmi központ. A jelentésből az derül ki, hogy július 20. és augusztus 2. között az Európai Unión belül lakosságarányosan jelenleg Romániában a legmagasabb a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható elhalálozási ráta és a pozitív koronavírus-tesztek aránya.

Hirdetés