Népirtással vádolta az oroszokat, és az ukrajnai románok védelmét ígérte a bukaresti parlamentben beszélő ukrán elnök (VIDEÓval)

Az online bejelentkezés során Volodimir Zelenszkij megrázó képsorokat mutatott a civil áldozatokról.

Hirdetés

Megrázó képsorokat vetített le beszéde elején a román Parlamentben élőben bejelentkező Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kijev közelében lévő Bucsa városban talált holttestekről.

Az elnök népirtással vádolta az orosz katonákat; a városban – ahova hétfőn ő is ellátogatott –, legalább 300 civil holttestet találtak az utcákon, illetve tömegsírokban, sokuknak hátra volt kötve a kezük. (Moszkva tagadja a népirtás vádját.)

Az ukrán elnök bejelentkezése egyébként technikai gondokkal kezdődött, előbb az ő szavait, majd a fordítást nem lehetett hallani, de végül sikerült elhárítani a problémákat.

Zelenszkij azt mondta, hogy együtt kell megállítani az orosz agresszorokat, „akik megszokták, hogy bármit büntetlenül megtehetnek”. Azt is mondta, hogy az oroszok Odessza városának bevételére készülnek, ahonnan már „csak egy lépés a Moldovai Köztársaság”, amelyet szintén meg kell védeni.

Szerinte Románia és az itteni vállalatok részt fognak venni Ukrajna háború utáni újjáépítésében, és azt kérte, hogy Románia szakítson meg minden gazdasági kapcsolatot Oroszországgal, beleértve a földgáz- és kőolajimportot. Arra is ígéretet tett, hogy a háború után párbeszédet fog kezdeményezni Romániával az ukrajnai román kisebbség, illetve a romániai ukránok teljes védelméről. Egyben köszönetet mondott Romániának az ukrán menekülteknek nyújtott segítségért.

Hirdetés

Florin Cîţu, a szenátus elnöke hősnek nevezte az ukrán elnököt, és kijelentette, hogy Oroszországot teljesen el kell szigetelni gazdaságilag.

Nicolae Ciucă miniszterelnök is a barbár és igazságtalan agresszióval szembeni ellenállás szimbólumának nevezte Zelenszkijt, és kijelentette, hogy a polgári lakosság elleni embertelenséget nemzetközi bíróságoknak kell megbüntetniük.

Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke szerint Európa jelenleg a második világháború utáni legsúlyosabb biztonsági válsággal szembesül, és arról biztosította az ukrán elnököt, hogy Románia teljes mértékben támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását.

Hirdetés