Fotó forrása: alba24.ro

Nemcsak a Facebookon, papíron is terjesztik az őrült oltásellenes konteókat

Már csak ez hiányzott az oltáskampány „sikeréhez”.

Hirdetés

Már önmagában az is elég nagy baj, hogy a járvánnyal és a leküzdését jelentő oltásokkal kapcsolatosan soha nem látott méreteket öltött az internetes konteógyártás, ami nem könnyíti meg sem az orvosok, sem a hatóságok munkáját. Erre most rátesz még egy lapáttal, hogy az álhíreket nyomtatásban is elkezdték terjeszteni Románia több megyéjében, elsősorban a vidéki lakosság körében.

A Fehér megyei Felgyógyon és Diómálon is megjelent egy nyolcoldalas szóróanyag, mely szerint egy ördögi kísérlet keretében, az oltás révén kontroll alá akarják vonni az emberek elméjét. Több cikkben is visszaköszön egy-egy, az internetről származó, a tudósok által rendre cáfolt összeesküvés-elmélet, például az, hogy az oltások mérgező grafén-oxidot tartalmaznak, vagy hogy veszélyt jelentenek a génállományunkra. A lap tippet is ad az oltottaknak: a mihamarabbi bűnbocsánatért meg kell térniük, és akkor nem lesz semmi bajuk.

A nyomtatványt három ismeretlen személy terjesztette házról házra a két Fehér megyei településen.

Nem ez az első alkalom, hogy oltásellenes szóróanyagokat terjesztenek az országban. Januárban Nagyszeben központjában, februárban Vrancea megyében kapcsoltak le egy férfit ugyanezen lap első számának terjesztéséért. Akkor két nő és egy férfi, egy bukaresti rendszámtáblájú autóval járta a környéket, a szemtanúk szerint az egyik kolostor felé vették az irányt.

A lapban szereplő írásokat persze senki nem vállalja névvel, az egyetlen információ a terjesztőkről az, hogy önmagukat ortodox keresztényekként határozzák meg.

Hirdetés