Néma honatyák: ki sem nyitják a szájukat a parlamentben, de a busás fizetést szeretik eltenni

Harminchét képviselő arra sem vette a fáradtságot, hogy legalább egyszer felszólaljon a tavaszi ülésszakban.

Hirdetés

Ügyes kis summákat visznek haza havonta a mélyen tisztelt, és értünk kitartóan fáradozó parlamenti képviselők, egy friss összesítésből azonban kiderült, sokan közülük még arra sem vették a fáradtságot, hogy legalább egyszer felszólaljanak a tavaszi ülésszakban.

A parlamenti némalistára 37 olyan honatya került fel, akik egyetlen alkalommal szólaltak meg a gyűlésteremben:

december 21-én, az eskütétel alkalmával, s akkor is csak 30 másodpercig, azóta egyetlen témához sem volt hozzáfűznivalójuk.

A legtöbb hallgatag levente a Nemzeti Liberális Párt (PNL) soraiból került ki, egészen pontosan tizenkettő, s ami meglepő, hogy az alakulat egyik sztárjának számító Cătălin Predoiu exminiszter is köztük van, ő is kitartóan hallgatott az év első felében.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kilenc, az USR-PLUS pedig nyolc olyan képviselővel „büszkélkedhet”, akik egyáltalán nem vitték túlzásba a parlamenti felszólalásokat, úgy döntöttek, inkább csöndben maradnak.

A 20 RMDSZ-es képviselőből hatan – Nagy Szabolcs, Kelemen Attila, Könczei Csaba, Faragó Péter, Kulcsár-Terza József és Gál Károly – kerültek fel a csendes honatyák listájára. Bezzeg az AUR 31 képviselője közül 29-en ragadtak mikrofont a tavaszi ülésszakban.

Hirdetés

De természetesen mindenkinek jól esik, amikor a kasszához kell járulni:

egy képviselő jelenleg nettó 12 ezer lej körüli összeget visz haza havonta,

az irodák fenntartásáért pedig további 25 ezret, ehhez még hozzáadódik az utazásért járó 1400 lej is. A vidéki honatyák bukaresti elszállásolásáért fejenként 4600 lej is jár. Persze telefon és táblagép is jár nekik, nem beszélve arról, hogy ingyen vonatozhatnak bármelyik osztályon, és heti egyszer ingyen repülhetnek a választókerületükbe és vissza.

 

Hirdetés