Illusztráció

Nem tanulunk a tragédiából? Kigyulladt egy konnektor a marosvásárhelyi kórházban

A személyzet lélekjelenlétén múlott, hogy nem történt nagyobb baj, azonnal sikerült eloltani a tüzet.

Hirdetés

Péntek reggel kigyulladt egy konnektor a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház (III) intenzív osztályán, a szalonban hat beteg tartózkodott. A kórház alkalmazottai azonnal eloltották a tüzet, mire a tűzoltók kiértek, addigra a veszélyt sikerült elhárítani. A tűz keletkezésének okait a tűzoltók vizsgálják meg. A katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint az elektromos aljzat közelében ápolt pácienst elköltöztették, más problémát nem okozott a tűz.

Egy hónap sem telt el azóta, hogy kigyulladt a Neamţ megyei kórház intenzív osztálya Piatra Neamţon, és a tragédiában többen a helyszínen szénné égtek. Az eset akkor megmutatta, hogy végzetes lehet, ha a kórházak intenzív osztályainak (ATI) műszaki berendezése nincs megfelelő állapotban, mert egy szikra lángra lobbanthatja az oxigén-hálózatot, melyre a súlyos állapotban lévő betegek vannak rácsatlakoztatva. Azóta mindenki mondogatja, hogy az eset bármikor megtörténhet, amivel a hatóságok is tisztában vannak, ezért átfogó ellenőrzésekbe kezdtek.

A mostani eset és a másfél hete, a kolozsvári vasutaskórházban keletkezett tűz alapján nem ártana kicsit jobban rákapcsolni a kórházi elektromos hálózatok alaposabb kivizsgálására.

Hirdetés