Illusztráció / Electric Castle

Nem tágít a kolozsvári tesztkoncert ötletétől a fesztiválbiznisz állandó szószólójává vált Emil Boc

A Kolozs megyei prefektus elutasító válasza ellenére júniusban kísérleti óriáskoncerttel indítaná be a fesztiválüzemet a kincses városban.

Hirdetés

Annyira megragadta a Barcelonában megtartott tesztkoncert, hogy azóta sem túl elszakadni a témától Emil Boc polgármester. Nem véletlenül: Kolozsvár számára az elmúlt években jelentős bevételt jelentettek a grandiózus zenei, sport vagy kulturális események, melyek állandó pörgésben tartották a turizmust és a helyi gazdaságot. A koronavírus-járvány miatt ez az iparág is leállt, nemcsak nálunk, hanem gyakorlatilag mindenhol, és

még csak most kezd látszani a fény az alagút végén.

Egy év után kezdtek el kísérletezni, miként lehet újra járványbiztos keretek között koncerteket szervezni, az egyik első tesztkoncertet Barcelonában tartották. Az ötezres rockkoncerten nem tartottak távolságot a résztvevők egymástól, de mindenkin volt maszk, ugyanakkor a bejáratnál antigén gyorsteszteket végeztek, aminek az árát belefoglalták a jegybe. Mindössze nyolc személynek kellett kihagynia a koncertet a pozitív teszteredmény miatt.

Ennek mintájára Emil Boc március végén állt elő a javaslattal, hogy Kolozsváron is hasonló koncertet kellene szervezni. Lelkesedését azt sem törte meg, hogy

közben emelkedni kezdtek a járványszámok, és Kolozsvár a legfertőzöttebb megyévé vált.

A Kolozs megyei prefektus, Tasnádi Szilárd – akinek a kinevezését nem fogadta örömmel a helyi PNL –, visszautasította a javaslatot mondván, a kórházakban nincs több szabad ágy, ilyen keretek között Kolozsvár nem engedheti meg magának a kísérleti koncertet.

Ha bárki is azt várta Emil Boctól, hogy visszalép az ötlettől a prefektus intésére, akkor tévedett. Két héttel az elutasító válasz után most azt nyilatkozta, hogy

júniusban szeretné megszervezni a koncertet, zöld utat engedve a fesztiváloknak is.

Hirdetés

Persze, ennek feltétele, hogy a barcelonai konklúziók ígéretesek legyenek. Gondolnunk kell azokra, akik egyre rosszabbul viszik a járvány miatt, újra kell indítani a gazdaságot – érvelt az elöljáró. Természetesen a hatóságoknak kellene meghatározniuk, milyen keretek között lehetséges az eseményszervezés beindítása, például az oltási igazolás, a gyorsteszt vagy a PCR-teszt felmutatásához kössék a részvételt.

A kulturális minisztérium egyébként már korábban tárgyalt ezekről a kérdésekről a fesztiválszervezőkkel, szintén nyárára tervezve az indulást.

Hirdetés