Nem sokkal a halála előtt vallotta be az orvosoknak egy fiatal férfi, hogy hamis az oltáspapírja

Sokan az intenzív osztályon kérik az oltást, de akkor már túl késő.

Hirdetés

Felkavaró esetet ismertetett Ioana Codru, a Szeben megyei sürgősségi kórház intenzív osztályának főorvosa, azzal a céllal, hogy mások okuljanak a történetből. Egy fiatal koronavírus-fertőzött akkor vallotta be, hogy hazudott az immunitásáról, és valójában hamis oltáspapírral rendelkezik, amikor már semmit sem tudtak tenni az élete megmentéséért. Nem sokkal azután, hogy beismerte a csalást, meghalt. Ez még a tapasztalt orvosnőre is hatással volt,

a negyedik járványhullám legmegrázóbb eseteként írta le a történteket, főleg azért, mert az áldozat fiatal volt.

A kórházban ápolt súlyos betegek szinte elsöprő többsége nem élt az oltás lehetőségével, aki oltottként mégis megfertőződött, és intenzív ellátásra szorult, gyorsabban leküzdötte a betegséget, mint az oltatlanok. Aki mégis meghalt, az más meghatározó alapbetegségben is szenvedett. Előfordul, hogy az intenzív osztályon kérik a betegek az oltást, de a betegség ezen stádiumában már semmit nem lehet tenni a megelőzés érdekében – osztotta meg tapasztalatait a főorvos.

A járvány első frontján dolgozó orvosok azt kérik a hamis oltásigazolásokkal üzletelőktől, hogy

nézzenek mélyen magukba, tanúsítsanak empátiát a gyászoló családtagokkal.

Gondolják meg kétszer, mielőtt bárkinek is hamis oltáspapírt adnak, mert az illető az életét kockáztatja megfertőződés esetén.

Bár a nyilatkozó orvosnő nem említette külön, azt azért érdemes megemlíteni, hogy a hamis oltáspapírok jelentős részét egészségügyi alkalmazottak állítják ki, így a tisztességre való felszólítás tulajdonképpen saját kollégáinak (is) szólhatna.

Hirdetés