Nem örülnek a háziorvosok, hogy még a kálium-jodid tabletták kiosztását is rájuk sóznák

A tablettákat egy nukleáris incidens esetére gyártották, elővigyázatosságból. Ok nélküli beszedése komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Hirdetés

Az idősebb korosztály még biztosan emlékszik rá, hogy az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset után az embereknek kálium-jodid tablettákat adtak, hogy azzal védjék őket a káros sugárzásoktól. Bár a szakértők véleménye szerint nem kell tartanunk egy atomkatasztrófától, az ukrán-orosz fegyveres konfliktus arra késztette a döntéshozókat, hogy elővigyázatosságból gyártassanak le harmincmillió kálium-jodid tablettát.

Ezek háromszor több hatóanyagot tartalmaznak, mint a patikákban kapható hétköznapi jódtabletták,

ebből is látszik, hogy indok nélküli szedésük komoly pajzsmirigy-problémához vezethet.

Az egészségügyi tárca jelenlegi elképzelése szerint a legtöbb megyébe már eljuttatott készítményt a háziorvosok osztanák ki a lakosságnak, elmagyarázva a pácienseknek a veszélyeket. Tájékoztató kampányt is terveznek a tabletták helyes tárolásáról és alkalmazásáról. A háziorvosok már múlt héten jelezték, hogy nem fog menni a tabletták kiosztása, hiszen erre már tényleg nincs kapacitásuk. Az orvosok

az önkormányzatok és a gyógyszertárak bevonását javasolták.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter válaszképpen elismerte, hogy sok feladat hárul a házi- és szakorvosokra egyaránt, de emlékeztette őket, hogy a szakmai felelősségük is nagy, hiszen amikor a közegészségügyi érdek úgy kívánja, plusz erőfeszítésekre van szükség mindenki részéről.

Hirdetés

A háziorvosok továbbra sem értenek egyet a tabletták kiosztásával, és különösen zavarja őket, hogy a minisztérium nem egyeztetett velük a döntés meghozatala előtt. Állításuk szerint napi több mint 12 órát elvinne a tabletták kiosztása, emellett még ott van a rendelőt felkereső betegek ellátása és a terepmunka is. Három hétig napi több mint 20 órát kellene dolgozzanak, hogy kiosszák az összes tablettát.

Keddi sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila elmondta: lehetséges, de nem valószínű, hogy nukleáris katasztrófa történjen, mindenesetre fel kell készülni rá. Csecsemőknek negyednyi, három év alatti gyerekeknek fél tablettát kell adni, míg a 3 és 12 év közöttieknek egy egészet. A 12 év felettiek és a felnőttek két darab tablettát vehetnek be,

40 év felett nem szükséges a bevitel.

A hatóságok bejelentése után, maximum 8 órán belül, de semmi esetre sem több, mint 24 órán belül a lakosságnak hozzá kell jutnia a kálium-jodidhoz. Mindaddig 25 fok alatt, az eredeti csomagolásban, gyerekektől elzárva tartandó. Három év után jár le a szavatosságuk, ekkor sem szabad a szemétbe dobni, hanem el kell vinni egy patikához. Rafila továbbra is a háziorvosokra segítségére számít a tabletták szétosztásában, szerinte megoldható úgy, hogy ne befolyásolja a betegek hétköznapi ellátását.

Hirdetés