Nem kéne belenyugodni: sok az új fertőzött, sok beteget kezelnek az intenzíven, sok a haláleset

Ha nem viselkedünk mindannyian felelősségteljesen, valóban kemény (vagy ha tetszik, beteg) ősz elé nézünk.

Hirdetés

Lehet szeretni (vagy nem szeretni) Raed Arafat belügyi államtitkárt, tény, hogy alapos rálátása van a hazai koronajárvány-helyzetre. És épp a minap jelentette ki: lényegében azok a számok, amelyek fölött szörnyülködünk (vagy amelyekre egyesek csak legyintenek), szóval a járványszámok tőlünk is függenek. Különös tekintettel arra, hogy a számok mögött beteg emberek, életveszélybe kerülő emberek és a legrosszabb esetben elhunyt emberek vannak.

Így olvassuk hát a legfrissebb hivatalos adatokat, főleg ezen a hétvégén, amikor tudjuk, hatalmas népességmozgásra lehet számítani, hiszen Romániában (is) éppen most következik az egyik legfontosabb vallásos ünnep: Nagyboldogasszony ünnepéről van szó.

Tehát, a pénteki hivatalos adatok szerint az utóbbi 24 órában 1415 új megbetegedést azonosítottak (olyan betegekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív koronavírus-tesztjük). Az újratesztelések további 611 esetben igazolták a koronavírus jelenlétét a szervezetben.

Az elvégzett tesztek száma illeszkedik a heti átlagba: összesen 22 914 tesztet végeztek az utóbbi egy nap leforgása alatt, ebből 13 439-et a járványügyi protokoll alapján, 9475-öt pedig állampolgári kérésre. Van még 4873 teszt, amelyeket ugyan korábban végeztek, de az eredményeket a pénteki hivatalos adatokhoz csatolták. A fenti számok alapján kiszámíthatjuk az aktív betegek arányát, amely az elmúlt 24 órában 6,17%, tehát az egy nappal korábbi nagyon rekordos 6,42% után némileg reményt keltő csökkenést jelöl.

Az elmúlt nap során 473 súlyos beteget kezeltek (kezelnek) az ország intenzív osztályain. Ez ugyan picivel kevesebb, mint az egy nappal korábbi 478, de megint igaza van Arafat államtitkárnak: ilyen magas számok mellett bizony joggal lehet tartani az amúgy is elég törékeny román közegészségügyi rendszer telítődésétől, amikor eljön az a horrorisztikus pillanat, hogy az orvosnak döntenie kell, melyik súlyos esetet utalja az intenzívre. Na, ide nem kéne eljutni!

Hirdetés

A halálesetek gyászos csütörtöki rekordja után elmondható (bár ez a járványszám csak 0 esetén adhat okot örömre), hogy péntekre valamivel csökkent a koronavírushoz köthető halálesetek száma: 44 beteg hunyt el (29 férfi és 15 nő).

Ami a megyék fertőzöttségét illeti, a fővárost érthető okokból nem lehet „legyőzni”: Bukarest továbbra is az első helyen áll, 172 új megbetegedéssel. A további sorrend a következő: Prahova megye (78), Argeș megye (68), Vaslui megye (64), Dâmbovița megye (59). Aki kíváncsi a saját megyéjében regisztrált adatokra, tessék:

Hirdetés