Nem kell ide orosz import: az energetikai miniszter kikiáltotta a kőolaj-függetlenséget

Virgil Popescu szerint az úgynevezett napfényadó miatt is fölösleges hisztizni.

Hirdetés

Bár korábban igen rosszak voltak az előjelek, a kormány szerint meg lehet nyugodni: a tengeren szállított orosz olajra vonatkozó, hétfőtől életbe lépett uniós embargót Románia nem sínyli meg, a honi olajtársaságok „nem ültek karba tett kézzel”, alternatív források után néztek az elmúlt időszakban – ígéri Virgil Popescu.

Az energetikai miniszter szerint

az elkövetkezőkben sem lesz probléma a kőolaj-ellátással.

Az országban működő három kőolaj-finomító a múlt hét óta nem használ orosz kőolajat, más forrásokból töltötték fel a készleteiket.

„Gyakorlatilag Románia függetlenné vált az orosz nyersanyagtól: az ország gáztartaléka meghaladja a 2,8 milliárd köbmétert, így fontos gázelosztó-csomópontként

már Magyarország, Moldova és Ukrajna felé is folyik az export” –

magyarázta Virgil Popescu.

Hirdetés

Mint ismeretes, a hétvégén belebegtetett, úgynevezett napfényadó újraélesztette a feszültségeket a kormánypártok között, annak ellenére, hogy elviekben mindenki láttamozta a tervezetet.

Az energetikai miniszter hétfőn ezt is tisztázni kívánta: mint mondta, hamis híresztelésről van szó, az intézkedés amúgy egy EU-s irányelv gyakorlatba ültetése, és egyáltalán nem fogja érinteni a kis felhasználókat, csak a nagy napenergia-hasznosító vállalatokat, és őket is csak 2026-tól.

Hirdetés