Nem gyanús, hogy egy ismeretlen italforgalmazó cégtől vásárolja az állam a túlárazott orvosi maszkokat?

Nemcsak a sajtónak, a kormányfőnek is feltűnt, hogy valami nem stimmel a beszerzéssel, úgyhogy vizsgálatot rendelt el.

Hirdetés

Nagy port kavart, hogy a román állam egy Giurgiu megyei település ismeretlen cégét bízta meg 1,75 millió orvosi maszk beszerzésével, főleg, hogy az elsősorban italok és kávé forgalmazásával foglalkozik. A sajtó felkapta az ügyet, így kiderült: a Romwine & Cofee céget egy szakácsnő alapította, aki életében nem foglalkozott orvosi eszközök gyártásával vagy forgalmazásával. Akkor mégis, hogy bízhatták meg ezt a céget a maszkok leszállítására? Erre kíváncsi Ludovic Orban kormányfő is, aki azt kérte a pénzügyminisztériumtól, hogy azonnal vizsgálja meg a szerződés törvényességét, mert nagyon furcsa az, hogy nulla tapasztalattal egy vállalat ilyen megbízatást kap. Minden érintett személyt felelősségre fognak vonni – mondta a miniszterelnök.

A szerződést a pénzügyminisztérium alá tartozó, központosított beszerzésekkel foglalkozó országos hivatalon keresztül kötötte meg a Sürgősségi Ügyek Országos Felügyelősége és a Romwine & Cofee, mely mögött valójában egy másik cég, a Sanimed International Impex áll. Ennek már van tapasztalata az egészségügyi beszerzések terén, csak a hírneve nem túl jó. A Cătălin Hideg vállalkozó kezében lévő cégnek jelentős tartozása van az állammal szemben, ezért pályázott az italforgalmazó céggel. A cég részvényeit 2017-ig egy ciprusi offshore cégen keresztül birtokolta a vállalkozó, aki többször is kétes ügyekbe keveredett, kapcsolatai a Román Hírszerző Szolgálatig nyúlnak. Volt üzlettársa, az egyik bukaresti kórház volt igazgatója, akit korrupció miatt ítéltek el.

A Sanimed International Impex egyébként Törökországból importálja az orvosi maszkokat, sajtóbeszámolók szerint háromszoros áron. Az állammal kötött szerződés értéke egyébként meghaladja a 12 millió eurót.

Hirdetés