Nem futja a lagzira, mert drága a jéghattyú? Hamarosan állami hiteleket vehet fel a rongyrázásra!

A kormány új, fiatal családokat támogató programjának keretében esküvőre, keresztelőre, autóra is lehet pénzt igényelni.

Hirdetés

Az esküvők manapság komoly társadalmi események, és ha a szomszédéknál volt csokiszökőkút, kaviárbár és jéghattyú, akkor mi sem maradhatunk szégyenben, plusz a lokális sztárdídzsé mellé meg kell még hívni a környék legjobb cigányzenekarát is német prímással (szásztagú cigányzenekar). Nem véletlen, hogy sokszor egy nagy ráfizetés az egész az ifjú párnak, és ha az örömszülőknél sincs aranyból az ezüst étkészlet, akkor komoly fejtörést okoz a számlák rendezése.

Szerencsére a volt bukaresti főpolgármester, Gabriela Firea vezette új családügyi minisztérium gondolt az igazán égető problémákra, és kidolgozta a Family Start nevű programot, amely gyógyírt jelent ezekre a komoly gondokra. A program – amelyet elvileg hamarosan elfogad a kormány – olyan államilag garantált hiteleket nyújt a fiatalok számára, amelyekből akár esküvőt vagy keresztelőt is lehet szervezni (utóbbi is egy kisebb állam koronázási ceremóniájának színvonalát üti az utóbbi években), de az első közös autót is meg lehet belőle vásárolni, illetve a gyerek bölcsődei, óvodai költségeit is lehet belőle fedezni.

Egy fiatal pár/család akár 15 ezer eurót is felvehet ilyen célokra, a fiatal egyetemi hallgatók pedig a tervek szerint 10 ezer eurós hitelt is felvehetnek az oktatási költségeikre.

És hogy mi a különbség egy ilyen hitel, és egy akármilyen banki kölcsön között? Nos, mivel ezeket az állam garantálja, a fiataloknak nem kell igazolást vinniük a jövedelmükről, nem kell egy ingatlannal garanciát vállalni, így gyakorlatilag boldog-boldogtalan felveheti őket. Aztán, hogy miből fizetik majd vissza, az más kérdés.

Hirdetés

Firea szerint tehát egy boldog család alapja egy szép nagy hitel.

Hajrá, fiatalok!

Hirdetés