Nem enged az oktatási tárca: ragaszkodik a jelenléti oktatáshoz a tananyag bepótlásakor és a vizsgákon

Meg ahhoz is, hogy a diákoknak testnevelésórán ne kelljen maszkot viselniük.

Hirdetés

FRISSÍTVE – Az egészségügyi minisztérium szerdán már válaszolt is az oktatási tárca kérésére, és egyértelműen elutasította azt a kérést, hogy a diákok ne viseljenek maszkot a tornateremben megtartott tornaórákon.

A tárca szerint a maszk nem nehezíti számottevő mértékben a légzést, ugyanakkor fizikai erőkifejtés közben nagyobb mértékben kerülnek a levegőbe olyan aeroszolok, amelyek koronavírust tartalmazhatnak.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter erre válaszul azt mondta: a szülők és a pedagógusok kérése nyomán továbbra is a maszkmentes tornaórákat szorgalmazza.

Egyben kijelentette: reméli, senki sem gondolja, hogy az iskolák megnyitása miatt indult ismét emelkedésnek a járványgörbe.

Bár az egészségügyi tárca is ódzkodik, és a diákok érdekképviselete is jelezte, nem ért egyet a kezdeményezéssel, az oktatási tárca nem visszakozott: ragaszkodik ahhoz, hogy a diákok jelen legyenek az iskolában bizonyos esetekben akkor is, ha amúgy a járványhelyzet miatt online oktatás lenne indokolt.

A tárca államtitkára, Sorin Ion kedden este elárulta, hivatalosan kérték az egészségügyi minisztériumtól: járuljon hozzá, hogy a korábbi online oktatás miatt kiesett tananyag bepótlására szolgáló órákat a diákok fizikai jelenlétében tartsák meg.

Az oktatási tárca szerint ezeknek az óráknak hamarosan el kell kezdődniük, és csakis akkor lehetnek hatékonyak, ha a diákok jelen vannak az órákon.

Persze ez csak a zöld, a sárga és a vörös forgatókönyv esetén érvényes, ha egy település a magas esetszám miatt karanténba kerül, akkor már nem erőltetik a jelenléti oktatást.

Hirdetés

A minisztérium szerint megoldható, hogy a diákok kis, átlagosan 12 fős csoportokban vegyenek részt ezeken az órákon.

Azt is javasolták, hogy a speciális oktatásban részt vevő diákok is jelenléti oktatásban tanulhassanak, mivel egyrészt ők amúgy is kis, általában 10 fős csoportokban tanulnak, másrészt esetükben sem hatékony az online oktatás.

Azt is kérték, hogy a végzős évfolyamok, vagyis a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek próbavizsgáit szintén fizikai jelenléttel szervezzék meg, mint ahogy természetesen magát a képességfelmérőt és az érettségit is, hiszen ezek esetében online formában nem zárható ki teljes mértékben a csalás lehetősége.

Emellett azt is kérték, hogy az egészségügyi tárca végre hagyja jóvá, hogy legalább a szabadban megtartott testnevelésórákon ne kelljen maszkban fulladozniuk és izzadniuk a diákoknak, de amúgy a fizikai távolságtartás szavatolásával, és folyamatos szellőztetés mellett a termekben sem tartják indokoltnak a folyamatos maszkviselést.

Ebben egyébként az Egészségügyi Világszervezet is hasonló állásponton van, hiszen a sportolás közbeni fizikai erőkifejtés miatt átizzadó maszkok sokkal többet ártanak, mint használnak.

Ez utóbbival vélhetően a diákok is egyetértenek, a jelenléti oktatás forszírozásával viszont nem – mint megírtuk, az Országos Diáktanács az iskolák hiányos higiéniai felszereltsége miatt ellenzi a tervet.

Hirdetés