Miniszter: a nyolcadikos és a tizenkettedikes diákokat a járvány sem tarthatja távol az iskolától

Hiszen nekik vizsgára kell készülniük.

Hirdetés

Nagyon ragaszkodik Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter ahhoz, hogy az oktatás a végzős évfolyamok számára jelenléti formában folytatódjon, még akkor is, ha a koronavírus-járvány felüti a fejét az intézményekben, és elvileg be kéne zárni az iskolát.

A miniszter szombaton este elmondta: a tárca azt kéri a döntéshozó illetékesektől, hogy a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok akkor is járhassanak iskolába – persze az egészségügyi óvintézkedések betartásával –, ha az illető tanintézményben felüti a fejét a járvány, é elvileg teljesen át kellene térni online oktatásra.

Az ok egyértelmű: a nyolcadikosok a gimnáziumi felvételihez szükséges képességfelmérőre, a tizenkettedikesek pedig érettségire készülnek, márpedig az erre való felkészítés sokkal hatékonyabb, ha személyesen vesznek részt az órákon.

Más kérdés, hogy ha nagyon beüt a járvány, ez hogyan lesz biztonságos körülmények között megoldható.

A miniszter amúgy igencsak ambiciózus: azt is elmondta, hogy a vizsgák is a végzős diákok személyes jelenlétében zajlanak majd, nem online.

Hirdetés

Az ok: ha internetes formában szerveznék meg a vizsgákat, akkor sokkal nehezebb – ha nem lehetetlen – lenne kizárni a csalás lehetőségét.

Az Országos Diáktanács azonban vasárnap délután közölte: nem ért egyet a miniszter javaslatával, mivel az iskolák jelentős része még az alapvető higiéniai és egészségügyi követelményeknek sem felel meg.

Hirdetés