Kép: Digi Sport

Nem csak a futball-, a magyargyalázás-szezon is elkezdődött: a Sepsi meccsén is lementek állatba a román szurkolók

Három hete jöhettek vissza a szurkolók a meccsekre, de velük együtt az idegengyűlölet is visszatért a román stadionokba.

Hirdetés

Mit érezhetett Tordai Árpád, a Farul tartalékkapusa, amikor saját csapata szurkolói üvöltötték, hogy „Ki a magyarokkal az országból!”? – tette fel a kérdést a Farul–Sepsi OSK hétfői futballmérkőzés televíziós kommentátora.

A székelyföldi csapatok mérkőzésein ismét rendszeressé váló magyarellenes megnyilvánulások szemmel láthatóan már a román sajtónál is kezdik kiverni a biztosítékot – bár ők aligha az erdélyi magyarok lelkiállapotát féltik, mint

sokkal inkább a stadionokba nagy nehezen visszaengedett nézők kizárásától tartanak.

A járvány miatt ugyanis majd másfél évig nem voltak magyarellenes szurkolói megnyilvánulások – mert szurkolók sem lehettek a meccseken. Az egyetlen eset a FCSB edzőközpontjánál történt, amikor a bukaresti szurkolók a Sepsi ellen kupát nyerő csapatukat fogadták a magyarok szidalmazásával. Az új szezonban viszont lehetnek szurkolók, de az elmúlt hetek történéseihez az is hozzájárult, hogy néhány perifériára került csapat szurkolói is újra magasabb osztályú, televízióban is közvetített mérkőzéseken tombolhatnak.

A FCU Craiova 1948 tábora Kolozsváron, a CFR ellen, a Steauáé otthon a Csíkszereda ellen, a Farulé előbb a Rapid ellen idegenben (ahol a magyarok helyett a cigányok voltak a célpont), majd most otthon a Sepsi látogatásakor keverte tömény xenofóbiával csapata buzdítását. A legfrissebb eset annyiban a legsúlyosabb is, hogy a másik hárommal ellentétben

sem a játékvezető, sem a rendezők nem figyelmeztették a konstancai ultrákat, akik aztán az egész mérkőzésen szidhatták a magyarokat és Magyarországot,

dobálhatták Niczuly Roland szentgyörgyi kapust.

A Viitorul–Farul nyári fúzióval Hagi nyert egy brandet és ezzel együtt a Liga 1-ről 12 éve csak álmodó, elvadult szurkolókat, akiket a jelek szerint egyelőre képtelen kezelni. Az Universitatea Craiova örökségéért küzdő két klub közül a frissen feljutó FCU mögött állnak a radikálisabb ultrák, akik fenyegetéseikkel már egy nekik beszóló játékos kirúgását is el tudták érni, a négy éve a FCSB ellenében újraalapított Steaua kemény magja pedig a Gigi Becali ámokfutásával elégedetlenek frusztrációit tömöríti.

Hirdetés

Közös bennük, hogy mind nagyvárosi, nagy múltú, de a közelmúltban gazdasági vagy adminisztrációs okokból mélyre süllyedt klubok „újraklónozott” változatának táborairól van szó,

amelyeket a vezetés nem tud vagy nem is akar kontrollálni.

Ebbe a körbe tartozik még a Liga 1-ben az elmúlt két évben a szurkolói adományokból életben tartott Dinamo, a másodosztályban pedig a Kolozsvári U és a Petrolul Ploiești – utóbbi legközelebb éppen a Csíkszeredát fogadja.

A román futballvezetés évtizedek óta képtelen megfelelő szigorral fellépni az idegengyűlölet ellen, pedig a zártkapus válogatott mérkőzésekkel maga is szenvedő alanya szurkolói xenofóbiának. Hazai mérkőzésről azonban még most sem tiltották ki a nézőket magyarelleneség miatt, a klubokban pedig még mindig nem sikerült tudatosítani, hogy szurkolóik ártani is képesek nekik.

Hirdetés