Illusztráció / Pixabay

Kábé annyira vagyunk felkészülve a negyedik hullámra, mint jegesmedve a kánikulára

Romániában sokkal többen estek át a koronafertőzésen, mint amit a hivatalos statisztikákból tudunk, de a nyájimmunitás még mindig csak egy szép álom.

Hirdetés

A Románia kisebb városaiban élők fele, a nagyvárosok lakóinak pedig egyharmada esett már át a Covid–19-en, jóval (kilencszer, illetve háromszor) többen, mint az a hivatalos statisztikákban szerepel – ez derül ki a MedLife magánklinika-hálózat felméréséből, amelynek célkeresztjében a városi környezetben élő romániaiak koronavírussal szembeni immunizálódása állt. A következtetésekben az szerepel, hogy a városi lakosság mintegy 60 százaléka (pontosabban a nagyvárosokban 64%, a kisvárosokban 59%) rendelkezik antitestekkel, vagy azért mert az alany beoltatta magát, vagy azért, mert átesett a betegségen.

A hivatalos számoktól való nagy eltérés természetesen azzal magyarázható, hogy sok fertőzött otthon, „titokban” feküdte ki a kórt, illetve olyanok is szép számmal voltak, akik tudtukon kívül, tünetmentesen fertőződtek meg.

És bár a 60% egészen jól cseng, a MedLife szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy ez még messze nem elég a nyájimmunitáshoz, ráadásul azok, akik átestek a betegségen, de nem oltatták be magukat, jóval szerényebb antitestkészlettel rendelkeznek, mint az oltakozást is vállaló társaik.

A siralmasan vánszorgó hazai oltási kampány mellett pedig a negyedik hullám megint nagy bajokat fog okozni nálunk. Mert a MedLife szerint messze nem az a kérdés, hogy lesz-e negyedik hullám (mert lesz), a kérdés pusztán az, hogy mikor fog minket letarolni. Az indiai, más néven delta-variánsról ugyanis azt már biztosan lehet tudni, hogy sokkal fertőzőképesebb, mint elődei.

Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelő uniós biztos – aki holnap Bukarestbe utazik – pedig már meg is üzente, hogy Romániának meg kell kettőznie erőfeszítéseit az oltás terén, tekintve, hogy a felnőtt lakosságnak kevesebb mint 30%-a kapta meg eddig mindkét dózist (az EU-tagállamok többségében ez az arány már 70–80%).

Hirdetés

Ez pedig körülbelül azt jelenti, hogy az unióban már most ferde szemmel néznek ránk, és ha nem oltatjuk be magunkat megfelelő arányban, akkor annyi lesz a külföldi utazgatásoknak.

És még sok minden másnak is.

Hirdetés