Négy évvel a Colectiv-tragédia után Románia továbbra is egy sebeit nyalogató, helyben toporgó ország képét mutatja

Hogy mit tanultunk a 65 életet követelő drámából? Szinte semmit.

Hirdetés

Napra pontosan négy évvel ezelőtt történt a megrázó bukaresti Colectiv-tragédia, de amint az elmúlt napok eseményei is mutatják, ez az ország szinte semmit nem tanult a gyászos eseményből: a történtek kivizsgálása sehol nem tart, s várhatóan tovább bonyolódik az újabb botrányok miatt,

a bíróság egyetlen ítéletet sem hozott az ügyben, s ami talán a legborzasztóbb, hogy az egészségügyben sem javult a helyzet.

Magyarán: ha – isten ments! – egy újabb hasonló tragédia bekövetkezne, a súlyos égési sérüléseket szenvedett pácienseket továbbra sem tudná rendesen ellátni a rendszer. Ezt Sorina Pintea, a nemrég megbuktatott kormány egészségügyi minisztere is beismerte egy kedden közzétett videóinterjúban.

„Csupán” annyi történt az elmúlt négy évben, hogy Pintea mandátuma alatt Temesváron és Iașiban már (összesen) tíz ágyat tudnak biztosítani az égési sérüléseket szenvedett páciensek számára, Brassóban pedig két beteget tudnának fogadni egy helyi orvos által szponzorpénzből (!!!) berendezett létesítményben. Bukarestben továbbra is legtöbb 11 beteget tudnának szakszerűen ellátni,

a tragédiát követően beígért, szakszerűen felszerelt fővárosi, temesvári és Iași-i központokból pedig az égvilágán semmi nem lett.

Románia tehát továbbra is külföldi segítségre szorulna. Így történt tavaly júniusban is, amikor egy temesvári sérültet muszáj volt Bécsbe szállítani, mert itthon nem tudták fogadni.

Hirdetés

Tavaly novemberben pedig újabb hajmeresztő történet hívta fel a figyelmet arra, hogy hol is tartunk most: az egész országban nem volt egy üres ágy, ezért külföldre kellett szállítani egy Piatra Neamţ-i robbanásban súlyosan megsérült fiatalembert.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án este tűz ütött ki egy rockoncerten, a helyszínen 26 fiatal vesztette életét, a kórházban elhunyt áldozatokkal együtt azonban összesen 64-en haltak meg, köztük művészek, újságírók, olimpikonok és egyetemi hallgatók. Másfél évvel később még egy fiatal életét vesztette, így ez a szám 65-re nőtt.

Hirdetés