Itt a bizonyíték: tényleg semmit nem tanult ez az ország a Colectiv-tragédiából

Nem volt üres ágy, ezért külföldre kellett szállítani a Piatra Neamţ-i robbanásban súlyosan megsérült fiatalembert.
Hirdetés

Egyszerre vérlázító és mélységesen szomorú, ahogyan a román egészségügy bánik a súlyos égési sérüléseket szenvedő páciensekkel, három évvel a Colectiv-tragédia után. Mindent elmond az ágazatban uralkodó állapotokról a szerdai, Piatra Neamţ-i robbanásban megsérült 28 éves fiatalember esete, akit – mint kiderült – a belgiumi Charleroi egyik kórházába kellett szállítani, mivel az égési sérülteket kezelő bukaresti kórházban egyszerűen nem tudták fogadni. Mert nem volt szabad ágy.

A fiatalember állapota kritikus, testének 75 százalékán szenvedett égési sérüléseket. Szerda este szállították Piatra Neamţ-ról Iaşi-ba, ahol az éjszaka folyamán azonnal meg kellett műteni. A Piatra Neamţ-i kórház illetékesei egyébként azonnal Bukarestbe akarták szállíttatni – az ország egyetlen olyan egészségügyi intézményébe, ahol ilyesmivel foglalkoznak –, de azt a visszajelzést kapták, hogy nincs szabad ágy a beteg számára. Csütörtökön délután pedig a védelmi tárca egyik gépével Belgiumba szállították.

Sorana Pintea egészségügyi miniszter épp a hét elején ismerte be a Colectiv-tragédia évfordulója kapcsán, hogy Románia továbbra is külföldi segítségre szorulna, ha nagy számú égési sérültet kellene ellátnia. A súlyos égési sérüléseket szenvedett páciensek számára ugyanis összesen 11 (tizenegy!) ágy áll rendelkezésre. Ráadásul idén, 22 év működés után bezárt az ország egyetlen bőrbankja, erről a hatóságok nyolc hónapig mélységesen hallgattak.

Az óriási botrányt kavaró bukaresti tragédia, amely egy koncert közben következett be a Colectiv nevű klubban, összesen 65 halálos áldozatot követelt 2015. október 30-án – 27-en a helyszínen vesztették életüket, 162 sérültet pedig bukaresti kórházakba szállítottak. A tűzvész utáni hetekben még 37-en haltak bele sérüléseikbe, illetve a kórházban szerzett fertőzésekbe. Számos orvos szerint ugyanis a megégett sérültek egy része megmenthető lett volna, ha a kórházi fertőzések megelőzése hatékonyabb lett volna. Időközben olyan sokkoló videofelvétel is napvilágot látott, miszerint az égési sérülteket kezelő bukaresti kórházban egy páciens sebében légylárvák nyüzsögnek.  

Hirdetés