Négy ember vízbe fulladt és akna is robbant a román tengerparton, Șoșoacă pedig csak Șoșoacă – hírmix

Bár az illetékesek az egész román partszakaszon vörös zászlókkal jelzik, hogy az erős hullámok miatt tilos a vízbe merészkedni, sokan fittyet hánynak a figyelmeztetésre.

Hirdetés

Fekete hétfő a román tengerparton: négyen vízbe fulladtak és egy tengeri akna is felrobbant

A katasztrófavédelem beszámolója szerint az erős hullámzás öt embert sodort el hétfőn Mamaiánál. Bár a parton tartózkodó fürdőzők a mentőegységekkel együtt élőláncot alkotva próbálták kimenteni a szerencsétlenül jártakat, közülük három személyt – egy 34, egy 43 és egy 46 éves férfit – a szakemberek már nem tudtak újraéleszteni, a másik két személyt kórházba szállították. A vízimentők Vama Vechénél is kimentettek egy 22 éves fuldokló fiatalt, akit szintén kórházba kellett szállítani. Mamaia egy másik strandján is eszméletlen állapotban mentettek ki a vízből és szállítottak kórházba egy 38 éves férfit, de egy másik népszerű üdülőhely, Neptun közelében is bajba került négy turista. Hétfőn Venus partjainál is vízbe fulladt egy férfi. Mindez azért történt, mert a turisták egy része a hatóságok figyelmeztetésére – az egész román tengerparton vörös zászlókkal jelzik, hogy tilos a vízbe menni – fittyet hányva bemerészkedik az erősen hullámzó tengerbe. A jelenség annyi problémát okoz, hogy már Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője is arra figyelmeztette az embereket, hallgassanak az illetékesekre, és ne menjenek a vízbe, amíg ilyen erős a hullámzás.

Hétfő reggel ugyanakkor robbanás is megrázta a román tengerpartot – feltehetően egy elsodródott vízi akna robbant fel a Costineşti település mellett, a Forum szálló előtti gátnál. Szerencsére személyi sérülés nem történt. Az orosz–ukrán háború kitörése óta már több ilyen akna is román felségvizekre sodródott, ezeket a tűzszerészek ellenőrzött körülmények között robbantották fel. Hétfőn a román haditengerészet egy aknakereső hajót és egy katonai helikoptert is kiküldött a terület átfésülésére.

Eközben egy 19 éves fiút súlyos sérülésekkel – több bordája eltört, emellett mellkasi vér- és levegőgyülem nehezíti a légzését – ápolnak a konstancai kórházban, miután a hétvégén Eforie Nord partjainál egy jet ski olyan csúnyán elütötte – miközben a barátnőjével egy másik jet ski által vontatott felfújható matracon szórakoztak – hogy métereket repült, majd arccal lefelé csapódott a vízbe.

Diana Șoșoacă szenátor asszony olyat mondott, hogy alig fért ki a száján

Diana Șoșoacă szerint nem a román nyelv származik a latinból, hanem éppen ellenkezőleg: a román nyelv volt előbb, és ebből származik a latin. Mindezt tovább súlyosbítja a tény, hogy a magas röptű megállapítást a vérnacionalista szenátor asszony az általa vezetett zsebpártocska, az S.O.S. Románia „nyári egyetemén” tette a szavaira félájult, boldog kábulatban hallgató közönsége előtt.

Hirdetés