Ne etesse a medvét az út szélén, mert jön a rendőr és megbünteti! Vagy megeszi a medve. Esetleg mindkettő

Ez a bukaresti turista például nem tudta, hogy nem szabad etetni a medvéket. Ne legyen olyan, mint ez a bukaresti turista!

Hirdetés

Azt az erdélyiek zöme tudja, hogy a medve nem játék, és remélhetőleg azt is, hogy ennek megfelelően etetni sem szabad őket, ha véletlenül összefutunk velük. Az utóbbi szabállyal azonban láthatóan nem mindenki van tisztában: egy bukaresti hölgyet például azért büntettek meg az Argeș megyei csendőrök a Transzfogarasi úton, mert egy útszéli parkolóban önfeledten etetett egy szép nagy példányt.

Ha esetleg kíváncsi volt rá, hogy medveetetésért mekkora büntetés jár, nos a hölgynbek egy 500 lejes bírságot állítottak ki a közegek.

Arefu község egyenruhásait csak az elmúlt hét végén 20 alkalommal riasztották medvék jelenléte miatt, múlt héten pedig már egy másik bukaresti turistát is megbírságoltak medveetetésért.

Etetni nem azért tilos a nagyvadakat, mert ki kell őket éheztetni, hanem azért, mert akár meg is ölhetik a jótét lelket (hiszen vadállatok), és azért mert a medvék már így is túlságosan hozzászoktak az ember közelségéhez, így nem derogál nekik bejárni a településekre sem, ha élelmet keresnek, és így nagyon sok esetben emberéleteket is veszélybe sodornak.

Hirdetés

Szombaton például a Prahova megyei Măneciu község közelében támadt rá egy medve egy idős pásztorra. A férfi csak annak köszönhetően menekült meg, hogy kutyái szembeszálltak a medvével, és elüldözték. Az áldozat az alkarján és a hasán is megsérült, de szerencsére könnyebben.

Ehhez hasonló történeteket viszont már szinte minden nap lehet olvasni a hazai sajtóban, szintén a hétvégén például Székelypálfalván is rátámadt egy vadállat egy fiatal férfira.

Hirdetés