Napi hírmix: nem lesz rovásírásos Csíkszereda városnévtáblája, nem illik pisztollyal kórházba menni…

… hányszor fordulhatunk meg egy körforgalomban, továbbá hogy kell elveszteni egy fogvatartott bűnözőt.

Hirdetés

Péntek van, pár pillanat és berúgja az ajtót a hétvége, a hírolvasó (de az író is) némi nyugalomra vágyik…. Ezért igyekeztünk olyan híreket összeválogatni Önöknek, amelyek nem emlékeztetnek egy ólmos esős, didergető februári estére. Tessék:

Nyugi, román tesók, nem rójuk tele rovással Csíkszereda városnévtábláját!

Mert a békés együttélés a legfontosabb. Apróság, de azért megjegyezzük: a csíkszerdai önkormányzat még januárban határozta el, hogy tervpályázatot ír ki a város bejáratainál elhelyezendő névtáblák és azokhoz tartozó építmények egységesítésére. Ebben szó sem volt arról, hogy a névtábla rovásírást is tartalmazni fog, mert a hazai törvények meglehetősen szigorúak e tekintetben. A táblák körüli építményekre azonban a szigorúság nem vonatkozik, tehát ott lehet a helyi identitást ábrázolni (feltesszük, akár rovásírásban is).

Na de mi is lenne a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának értelme, ha nem szöknének minden számukra vörös posztós hírre, mint az ugróegér? Ugye, hogy semmi? Ezért szöktek is egy nagyot, hogy jaj, megint aláássák az államot, az államnyelvet és egyáltalán, ezek a székelyek sírba viszik a románságot a folytonos alááskálódásukkal.

Mire Korodi Attila polgármester beszólt, hogy nyugi, nem lesz rovás a városnévtáblán, az éber elvtársak hátradőlhetnek. Hogy az építményeken mi lesz… na, fogadjunk, hogy attól is kiborulnak majd.

Hányat fordulhat az autós egy körforgalomban?

A kérdés máig eszünkbe se jutott. Amikor az autós egy körforgalomhoz ér, felidézi a vonatkozó szabályokat, szétnéz, behajt, aztán meg ki és megy dolgára. Viszont egy Szeben megyében kihelyezett körforgalom-tábla láttán eltöprengtünk. Arról nincs tudomásunk, hogy a Kresz bármilyen módon korlátozná a körforgalomban való… nos, körforgást. Szétnéztünk és úgy találtuk, hogy erre valóban nincs konkrét szabályozás (amit érteni is vélünk, mivel ki a fene akarna körözni, hacsak el nem véti a leágazást), tehát ha az ember betartja a vonatkozó szabályokat, nyugodtan foroghat körbe-körbe. Jó, az is megjegyzendő, hogy az ominózus tábla egy szálloda parkolójában van, tehát nem valami főúton. A lényeg: a táblahelyezők úgy döntöttek, megszabják, hogy legtöbb hányszor foroghat valaki abban a bizonyos körforgalomban. Háromszor, és kész!

Az nem derül ki, mi lesz a sorsa az elvetemült autósnak, aki csak azért is négyszer fordul körbe. És persze, azon is el ehet töprengeni, vajon ez a legfontosabb egy körforgalomban, vagy talán mégis inkább azok a szabályok, amelyek betartása megelőzi a baleseteket.

Mi történik, ha egy bíró elkésik a munkahelyéről? Hát, elszökik a gyanúsított, például

Ez a hír meg se született volna, ha a bíró el nem késett volna. Mert, bár szomorú, igazán sima ügynek indult. Egy alsókosályi (Kolozs megye) férfi megvárta, míg a kiszemelt hölgy barátja munkába megy, ekkor behatolt a házba, fenyegette, ütlegelte, majd megerőszakolta áldozatát. A rendőrség viszont hamarosan elkapta a feltételezett erőszakolót és 24 órára őrizetbe vette.

Hirdetés

Következett a másnap, amikor az ügyben illetékes bírónak el kellett volna rendelnie a 30 napos előzetes letartóztatást. Ám a taláros úr elkésett a munkahelyéről. És a 24 óra egyszer csak lejárt. És a törvény értelmében a rendőröknek nem volt mit tenniük: elengedték a gyanúsítottat. Aki naná, hogy azonnal felszívódott. A kényelmes bíró úr aztán jelentkezett a munkahelyén, el is rendelte az előzetest, de akkor már bottal üthették az illető nyomát. Olyan jó, amikor az igazságszolgáltatás pontosan, szépen dolgozik. Mint a csillag az égen.

Mivel megy az ember a sebészetre? Pisztollyal, naná!

Ha egy átlagos romániai lakost megkérdezünk, tessék mondani, mit visz magával, amikor kórházba megy, ma már jobbára olyan válaszokat kapunk, hogy pizsamát, fogkefét, váltás alsóneműt… mert (legalábbis nagyon reméljük), azok az idők már elmúltak, amikor gézt, kötszert, kékszeszt vagy éppen injekciós tűt (is) vittek a betegek magukkal.

Nos, azért vannak kivételek is. Sőt, egészen extrém kivételek. Képzeljünk el egy átlagos napot a Tulcea megyei sürgősségi kórházban. Jönnek a betegek, egy részüket beutalják, jön a vizit, a kezelés, a megszokott rend szerint. Aztán egyszer csak riadó! Berobog a csendőrség. Miért? Mert egy konstancai polgár úgy gondolta, ő bizony magával viszi a pisztolyát, végül is a sebészetre utalják be, ahol nem babra megy a játék. A csendőrök megkérdezték az enyhén szólva nagyon ittas urat, vajon miért ragaszkodott a fegyveres beutaláshoz, ám emberünk (feltételezhetően sértett) csendbe burkolózott. A rend őrei pedig tették a dolgukat: elkobozták a fegyvert, jegyzőkönyvet írtak róla és eljárást indítottak, mégpedig közintézményben való törvénytelen fegyverviselés okán. Ha tehát a derék polgár túléli a műtétet (és miért ne élné túl?), akár egytől öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. Ha ugyan nem késik el ez a bíró is a munkahelyéről.

Egyebekben csodaszép hétvégét kívánunk!

Hirdetés